Výborně křupavý korejský smažený kuřecí
Korejské smažené kuře, známé také jako „KFC,“ je populární a neuvěřitelně chutné jídlo, které se skládá z křupavých kuřecích kousků dvojitě smažených a obalených ve sladké a pikantní omáčce. Toto jídlo je oblíbené pro svou dokonalou kombinaci křupavé textury a slané polevy, což z něj činí hit na jakoukoli příležitost.
Ingredience:
Na kuře:
- 1 kg kuřecích stehenních nebo křídel
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 šálek hladké mouky
- 1 šálek kukuřičného škrobu
- 1 šálek studené vody
- 2 šálky rostlinného oleje (na smažení)
Na omáčku:
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce rýžového octa
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce gočudžangu (korejská červená papriková pasta)
- 4 stroužky česneku, nakrájené
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 1 lžíce sezamového oleje
- Restovaná semínka sezamu (na ozdobu)
- Nakrájené jarní cibulky (na ozdobu)
Postup:
1. Příprava kuřete:
Ochutnejte kousky kuřete solí a pepřem. V míse smíchejte hladkou mouku a kukuřičný škrob. Postupně přilijte studenou vodu do směsi a míchejte, až získáte hladké těsto.
2. Ohřejte olej:
Ve velkém hrnci nebo fritéze ohřejte rostlinný olej na 175°C.
3. Smažte kuře:
Každý kousek kuřete ponořte do těsta a nechte odkapat přebytečnou tekutinu. Smažte kuře po dávkách, dokud nebude zlatavé a křupavé, asi 8-10 minut na dávku. Vytáhněte kuře a nechte odkapat na papírové utěrce na talíři.
4. Dvojitě smažte pro extra křupavost:
Jakmile budou všechny kousky kuřete uvařeny, zvýšte teplotu oleje na 190 °C. Smažte kousky kuřete znovu po dobu 2-3 minut, dokud nezískají navíc křupavost. Opět nechte odkapat na papírových utěrkách.
5. Připravte omáčku:
V malém hrnci smíchejte sójovou omáčku, rýžový ocet, med, hnědý cukr, gočudžang, nastrouhaný česnek, nastrouhaný zázvor a sezamový olej. Přiveďte směs k varu na středním ohni, občas míchejte, až omáčka zhoustne, asi 5 minut.
6. Obalte kuře:
Položte smažené kousky kuřete do velké mísy. Přelijte omáčkou přes kuře a promíchejte, dokud nebudou kousky všechny rovnoměrně obalené.
7. Ozdobte a podávejte:
Přesuňte obalené kuře na servírovací mísu. Ozdobte restovanými semínky sezamu a nasekanou jarní cibulkou. Podávejte ihned a vychutnejte si výborné korejské smažené kuře!