Vepřový plecák a miska s fazolemi a rýží
Tato mísa s vepřovým plecákem a černými fazolemi je lahodná, sytá a chutná pochoutka, která spojuje něžné vepřové plece, kořeněné černé fazole a směs čerstvých příloh, vše podávané na posteli z rýže s koriandrem a limetkou. Tato miska, ideální na rodinný oběd nebo večeři, není jen výživná, ale také přizpůsobitelná podle vašich chutí.
Ingredience:
Pro vepřový plecák:
– 2 libry vepřové plece
– 1 cibule, nakrájená
– 4 stroužky česneku, nasekané
– 1 šálek barbecue omáčky
– 1/2 šálku kuřecího vývaru
– 1 lžíce chilli prášku
– 1 lžička kmínu
– 1 lžička uzené papriky
– Sůl a pepř podle chuti
Pro černé fazole:
– 1 plechovka (15 oz) černých fazolí, sceděných a opláchnutých
– 1 lžička olivového oleje
– 1/2 cibule, nasekaná
– 2 stroužky česneku, nasekaného
– 1 lžička chilli prášku
– 1/2 lžičky kmínu
– 1/2 lžičky oregana
– Sůl podle chuti
Pro rýži s koriandrem a limetkou:
– 2 šálky dlouhozrnné bílé rýže, uvařené
– Šťáva z 2 limet
– 1/4 šálku čerstvého koriandru, nasekaného
– Sůl podle chuti
Pro sestavení:
– 1 šálek kukuřice (čerstvá nebo mražená, vařená)
– 1 šálek třešňových rajčat, na půl
– 1 avokádo, nakrájené
– 1/4 šálku červené cibule, nasekané
– 1/2 šálku strouhaného sýra (volitelné)
– 1/4 šálku zakysané smetany (volitelné)
– Plátky limetky k dozdobení
– Čerstvý koriandr k dozdobení
Postup:
1. Příprava vepřového plecka:
– Ochucení vepřové plecko chilli práškem, kmínem, uzenou paprikou, solí a pepřem.
– V hrnci na pomalé vaření přidejte nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Vepřové plecko položte navrch.
– Přilijte barbecue omáčku a kuřecí vývar.
– Zakryjte a vařte na nízké teplo po dobu 8 hodin nebo na vysokém po dobu 4-5 hodin, dokud nebude vepřové plecko něžné a snadno se rozpadá vidličkou.
– Jakmile je hotovo, rozetřete vepřové plecko pomocí dvou vidliček a dobře smíchejte s omáčkou v hrnci na pomalé vaření.
2. Příprava černých fazolí:
– Na středním hrnci rozehřejte olivový olej na středním ohni.
– Přidejte nasekanou cibuli a vařte, dokud není skleněná, asi 3-4 minuty.
– Přidejte nasekaný česnek, chilli prášek, kmín a oregano a nechte vařit další minutu.
– Zamíchejte černé fazole a vařte, než se zahřejí, asi 5 minut. Ochutnejte a osolte podle chuti.
3. Příprava rýže s koriandrem a limetkou:
– V míse smíchejte uvařenou rýži, limetkovou šťávu, nasekaný koriandr a sůl. Dobře promíchejte.
4. Sestavení mísy s burritem:
– Do individuálních mís umístěte vrstvu rýže s koriandrem a limetkou.
– Na vrch přidejte vepřový plecák, černé fazole, kukuřici, třešňová rajčata, plátky avokáda a nasekanou červenou cibuli.
– Pokud používáte, posypejte strouhaným sýrem a přidejte lžíci zakysané smetany.
– Dozdobte čerstvým koriandrem a plátky limetky.
Užijte si tuto lahodnou mísu s vepřovým pleckem a černými fazolemi s přáteli a rodinou!