Vegan Quinoa Salad with Roasted Vegetables

Veganský quinoa salát s pečenou zeleninou

Tento Veganský quinoa salát s pečenou zeleninou je výživný a zdravý pokrm, který je ideální pro zdravé jídlo. Je plný živin, sytých chutí díky pečené zelenině, čerstvým bylinkám a pikantní citronové zálivce. Skvělý na oběd, večeři nebo jako příloha, tento salát je nejen nasycující, ale také neuvěřitelně výživný.

### Ingredience:
**Na salát:**
– 1 hrnek quinoi
– 2 hrnky vody nebo zeleninového vývaru
– 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
– 1 žlutá paprika, nakrájená na kostičky
– 1 cuketa, nakrájená na kostičky
– 1 červená cibule, nakrájená na kostičky
– 1 hrnek cherry rajčat, rozkrojených na půlky
– 1 hrnek okurky, nakrájené na kostičky
– 1/2 hrnku nakrájené čerstvé petržele
– 1/4 hrnku nakrájené máty
– 1/4 hrnku nakrájené jarní cibule
– 1 plechovka (15 oz) cizrny, odkapané a propláchnuté
– Olivový olej na pečení
– Sůl a pepř podle chuti

**Na citronovou zálivku:**
– 1/4 hrnku olivového oleje
– 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
– 1 stroužek česneku, prolisovaný
– 1 lžička dijonské hořčice
– 1 lžička javorového sirupu nebo agávového nektaru
– Sůl a pepř podle chuti

### Postup:

1. ####### Předehřejte troubu na 200 °C.

2. ####### V hrnci smíchejte quinoi s vodou (nebo zeleninovým vývarem). Přiveďte k varu na středním ohni, pak ztlumte plamen, přiklopte poklicí a nechte vařit asi 15 minut, dokud quinoa nebude měkká a voda absorbována. Vidličkou rozprostřete a nechte vychladnout.

3. ####### Zatímco se quinoa vaří, rozprostřete nakrájené papriky, cuketu a cibuli na pekáč. Pokapejte olivovým olejem a osolte a opepřete. Promíchejte, aby se zelenina rovnoměrně obalila a rozprostřete v jedné vrstvě. Pečte v předehřáté troubě asi 20-25 minut, dokud zelenina nebude měkká a lehce karamelizovaná, případně jednou promíchejte.

4. ####### V míse smíchejte uvařenou quinoi, pečenou zeleninu, cherry rajčata, okurku, petržel, mámu, jarní cibuli a cizrnu.

5. ####### V malé míse promíchejte všechny ingredience na citronovou zálivku, dokud se dobře nespojí.

6. ####### Zálivku přelijte přes salát a jemně promíchejte, aby se všechno rovnoměrně obalilo.

7. ####### Ochutnejte a podle potřeby přidejte více soli, pepře nebo citronové šťávy.

8. ####### Salát podávejte ihned nebo dejte do lednice na hodinu pro lepší propojení chutí a podávejte chladný.

Tento Veganský quinoa salát s pečenou zeleninou je lahodný a osvěžující pokrm, který je zároveň sytý a plný živých chutí. Můžete si ho vychutnat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k oblíbenému hlavnímu chodu.

The source of the article is from the blog queerfeed.com.br