Veganské thajské tacos s tempehem: Zkombinování chutí
Tato veganská thajská tacos s tempehem přináší skvělou kombinaci thajské a mexické kuchyně na váš stůl. Tyto tacos obsahují marinovaný tempeh, živé zeleninu a kyselou thajskou arašídovou omáčku, vše zabaleno do měkké tortilly. Tato receptura je ideální pro rychlou a zdravou večeři během pracovního týdne a jistě se stane vaším oblíbeným pokrmem.
Ingredience:
Na marinádu tempehu:
– 1 kostka tempehu, nakrájená na kostky
– 3 lžíce sójové omáčky
– 1 lžíce javorového sirupu
– 1 lžíce čerstvé šťávy z limetky
– 2 stroužky česneku, nadrobno nakrájené
– 1 lžička nastrouhaného zázvoru
– 1 lžíce sezamového oleje
Na arašídovou omáčku:
– 1/2 hrnku krémového arašídového másla
– 2 lžíce sójové omáčky
– 1 lžíce hoisinové omáčky
– 1 lžíce rýžového octa
– 2 lžičky srirachy (volitelně, na pikantní chuť)
– 2-3 lžíce teplé vody (na zředění omáčky)
Na tacos:
– 8-10 malých kukuřičných nebo pšeničných tortill
– 1 hrnek nastrouhané červené zelí
– 2 mrkve, na nudličky
– 1 červená paprika, na tenká kolečka
– 1/2 okurky, na tenká kolečka
– Čerstvá nasekaná koriandr
– Plátky limetky (ke podávání)
Postup:
1. Namarinujte tempeh: Ve střední misce smíchejte sójovou omáčku, javorový sirup, šťávu z limetky, česnek, zázvor a sezamový olej. Přidejte kostky tempehu a jemně promíchejte. Přiklopte a nechte marinovat minimálně 30 minut, nebo přes noc v lednici.
2. Uvařte tempeh: Rozehřejte velkou pánev na střední teplotu. Přidejte marinovaný tempeh a vařte, občas míchejte, dokud nebude zlatohnědý a lehce křupavý na kraji, asi 7-10 minut. Odložte stranou.
3. Připravte arašídovou omáčku: V malé misce smíchejte arašídové máslo, sójovou omáčku, hoisinovou omáčku, rýžový ocet a srirachu (pokud používáte). Postupně přidávejte teplou vodu, jednu lžíci najednou, dokud omáčka nedosáhne požadované konzistence. Měla by být hladká a tekutá.
4. Sestavte tacos: Ohřejte tortilly na suché pánvi při střední teplotě nebo je zabalte do vlhkého papírového ručníku a ohřejte v mikrovlnné troubě asi 30 sekund, dokud nebudou měkké a ohebné.
5. Naplňte tacos: Do středu každé tortilly dejte pár kousků tempehu. Přidejte nastrouhané červené zelí, nudličky mrkve, papriku, okurkové plátky. Zakápněte arašídovou omáčkou a ozdobte nasekaným koriandrem. Podávejte s plátky limetky.
Tyto veganské thajské tacos s tempehem nabízejí chutné a výživné jídlo, které je plné živých chutí a textur. Dobrou chuť!