Vav Jhinga: Chuťově bohaté krevetové kari z pobřeží Indie
Vav Jhinga je živé a bohatě kořeněné krevetové kari pocházející z pobřežních oblastí Indie, proslulé svou aromatickou směsí koření a šťavnatými krevetami. Toto jídlo skvěle vyváží pálivost hřebíčku a papriček s kyselostí tamarindu a sladkostí kokosového mléka, vytvářejíc nezapomenutelný kulinářský zážitek.
Ingredience
Hlavní Ingredience:
– 500g krevet, oloupaných a očištěných
– 2 lžíce kokosového oleje
– 1 velká cibule, jemně nakrájená
– 2 rajčata, jemně nasekaná
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 1 palcový kousek zázvoru, nastrouhaný
– 2 zelené papričky, naříznuté
– 1 lžička kurkumy
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička mletého koriandru
– 1 lžička garam masaly
– 1 lžička červené papriky
– Sůl podle chuti
– Tamarindová pasta (2 lžíce namočené v ½ šálku horké vody)
– 1 šálek kokosového mléka
– Kopr, nasekaný na ozdobu
Volitelné Ingredience:
– 1 lžička hořčičných semínek
– Listy kari pro další vůni
Pokyny
Krok za Krokem Příprava:
1. Připravte Tamarindovou Vodu:
– V malé míse namočte tamarindovou pastu ve ½ šálku horké vody asi 10-15 minut. Jakmile změkne, sceďte tekutinu a zahoďte šťávu.
2. Vaření Krevet:
– V hrnci rozehřejte kokosový olej na středním ohni.
– Pokud používáte, přidejte hořčičná semínka a nechejte je prasknout před přidáním cibule.
– Orestujte cibuli, dokud nezezlátne, a pak přidejte česnek, zázvor a zelené papričky. Vařte další 2-3 minuty, dokud voní.
3. Vytváření Základny Kari:
– Přidejte rajčata, kurkumu, mletý kmín, mletý koriandr, garam masalu a červenou papriku. Vařte směs, dokud olej nezačne oddělovat od masaly (kořeněné směsi), což by mělo trvat asi 5-7 minut.
– Přidejte sůl podle chuti.
4. Přidání Krevet & Kokosového Mléka:
– Přidejte krevety do hrnce a dobře je promíchejte s kořeněnou směsí.
– Přidejte kokosové mléko a tamarindovou vodu do hrnce a promíchejte.
– Nechte krevety vařit v kari asi 5-6 minut, nebo dokud nezeštihnou a nejsou zcela uvařeny.
5. Závěrečný Dotek:
– Jakmile jsou krevety uvařené, otestujte dochucení a případně přidejte sůl.
– Ozdobte čerstvě nasekaným kopr a případně několika listy čerstvého kari.
6. Podávání:
– Podávejte Vav Jhinga horké s dužinovou rýží, naanem nebo kýmkoli jiným pečivem dle vašeho výběru.
Připravte si toto lahodné krevetové kari Vav Jhinga, abyste si mohli vychutnat skvělou kombinaci příchutí z pobřeží Indie.