Tradiční vaječný likér: Slavnostní krémový nápoj, který zahřeje vaši vánoční náladu.

2024-08-20
Traditional Eggnog: A Festive Creamy Beverage to Warm Your Holiday Spirit

„`html

Tradiční vaječný likér: Slavnostní krémový nápoj, který zahřeje ducha vašich svátků

Vaječný likér je klasický sváteční nápoj, který spojuje bohatou a krémovou konzistenci mléka, smetany a vaječných žloutků s intenzivními chutěmi muškátového oříšku a skořice. Často podávaný chladný, je lahodným dortíčkem posypaným špetkou koření, někdy obohaceným o špetku vaší oblíbeného alkoholu pro extra šmrnc. Tento tradiční recept vás provede vytvořením lahodného vaječného likéru, který je skvělý pro jakoukoli slavnostní příležitost.

Suroviny:
4 velká vejce
1 šálek krystalového cukru
2 šálky celého mléka
1 šálek smetany ke šlehání
1/2 šálku bourbonu nebo rumu (volitelné)
1 lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
1 lžička vanilkového extraktu
Mletá skořice, ke zdobení
* Další nastrouhaný muškátový oříšek, ke zdobení

Postup:
1. Oddělte vejce: Opatrně oddělte žloutky od bílků. Bílky dejte do mísy a odložte stranou.

2. Vyšlehejte žloutky: V oddělené velké misce vyšlehejte žloutky, dokud nezevátějí a nezejkovatějí. Postupně přidávejte cukr za neustálého šlehání, dokud není dobře promíchán.

3. Smíchejte mléko a smetanu: V menším hrnci smíchejte mléko a smetanu. Hrnec dejte na střední oheň a ohřívejte směs, dokud se nedostane těsně pod bod varu. Nenechte ji vařit.

4. Přilévejte žloutky s rozumností: Postupně přilijte malé množství horké směsi mléka do směsi žloutků, neustále míchejte, abyste žloutky temperovali. Postupně přilévejte další ze horké směsi mléka, dokud není plně promícháno.

5. Vařte směs: Vlijte temperovanou směs vaječných žloutků a mléka zpět do hrnce. Vařte na středním ohni, neustále míchaje, dokud směs nezahoustne a nezpění zády lžíce, asi 5-7 minut. Nenechte ji vařit.

6. Přidejte aromatické látky: Odstraňte hrnec z ohně a vmíchejte vanilkový extrakt, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek a bourbon nebo rum, pokud používáte.

7. Ušlehejte bílky: Ve vajíčkové míse použijte elektrický šlehač na šlehání bílků, dokud nevytvoří tuhé vrcholky.

8. Smíchejte a nechte vychladit: Opatrně vmíchejte ušlehané bílky do vařené vaječné směsi, dokud není dobře propojená. Zakryjte směs a nechte vychladit v lednici minimálně 1 hodinu.

9. Podávejte: Před podáváním dobře promíchejte vaječný likér a nalijte ho do sklenic. Každou sklenici ozdobte špetkou mleté skořice a dalším nastrouhaným muškátovým oříškem.

Užijte si tradiční vaječný likér na jakékoli slavnostní oslavě!
„`

Don't Miss

Luxurious Shrimp and Lobster Bisque

Luxusní krevetová a humrová polévka

Luxusní plnotučná krevetová a humrová polévka „`html Tato luxusní plnotučná
Provencal Daube: A Flavorful French Beef Stew with Vegetables and Herbs

Provensálská daube: Chutné francouzské hovězí dušené maso se zeleninou a bylinkami

Provencalská Daube: Chutný francouzský hovězí guláš s zeleninou a bylinkami