Tradiční thajský kokosový kari s kuřetem a zeleninou
Toto tradiční thajské kokosové kari je lahodný pokrm, který harmonizuje exotické chutě Thajska. S kousky něžného kuřecího masa, směsí zeleniny a krémovým kokosovým mlékem tento pokrm poskytuje bohatý a voňavý zážitek, který si jistě zamilujete. Skvělý pro pohodlné jídlo, kombinuje sladkost kokosového mléka se subtilními pálivými thajskými kořeními.
Suroviny:
– 2 lžíce rostlinného oleje
– 450 g kuřecích prsou, nakrájených na sousto
– 1 cibule, jemně nasekaná
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 1 lžíce zázvoru, nasekaného
– 2 lžíce thajské červené kari pasty
– 1 plechovka (400ml) kokosového mléka
– 1 hrnek kuřecího vývaru
– 1 červená paprika, nakrájená na plátky
– 1 cuketa, nakrájená na plátky
– 1 mrkev, nakrájená na julienne
– 1 hrnek s podmáčenými hrášky
– 2 lžíce rybí omáčky
– 2 lžičky hnědého cukru
– 1 lžíce citronové šťávy
– Čerstvá nasekaná koriandr (na ozdobu)
– Vařená jasmínová rýže (na podávání)
Postup:
1. Rozpalte olej v hrnci nebo holandské troubě na středním plameni.
2. Přidejte kuře a vařte, dokud neztratí růžovou barvu, asi 5-7 minut. Kuře vyjměte z hrnce a odložte stranou.
3. Ve stejném hrnci restujte cibuli asi 3 minuty, dokud nezměkne. Přidejte česnek a zázvor a restujte další 1-2 minuty, dokud nezačne vonět.
4. Vymíchejte thajskou červenou kari pastu a vařte 1-2 minuty.
5. Přilijte kokosové mléko a kuřecí vývar. Přiveďte směs k varu.
6. Vraťte kuře do hrnce, následně přidejte papriku, cuketu, mrkev a hrášek. Vařte asi 10 minut, dokud zelenina nebude měkká a kuře uvařené.
7. Přidejte rybí omáčku, hnědý cukr a citronovou šťávu, důkladně promíchejte. Případně přidejte více rybí omáčky nebo cukru podle potřeby.
8. Ozdobte čerstvě nasekaným koriandrem a podávejte horké s jasmínovou rýží.
Užijte si toto lahodné a aromatické thajské kari, které vás přenesou přímo do srdce Thajska s každým soustem!