Tradiční provenčálský zeleninový tian: Sytá a chutná zeleninová zapékaná pochoutka
Provenčálský zeleninový tian je slané a pestré jídlo pocházející z regionu Provence ve Francii. Tato zapékaná pochoutka je vrstvena s různými čerstvými zeleninami jako jsou rajčata, cukety a lilek, ochucena aromatickými bylinkami a pečena do dokonalosti. Její jednoduchost a hloubka chuti ji činí vynikajícím doplňkem ke každému jídlu, zdůrazňující přirozenou esenci čerstvých potravin.
Suroviny:
– 2 střední cukety, nakrájené na plátky
– 2 střední lileky, nakrájené na plátky
– 4 střední rajčata, nakrájená na plátky
– 1 velká cibule, nakrájená na plátky
– 4 stroužky česneku, nasekané
– 1/4 šálku olivového oleje
– 1 lžička sušeného tymiánu
– 1 lžička sušeného rozmarýnu
– 1 lžička sušeného oregána
– Sůl a pepř dle chuti
– 1/2 šálku strouhaného parmazánu
– Čerstvý bazalka na ozdobu
Postup:
1. Předehřejte troubu na 375°F (190°C).
2. Připravte zeleninu: nakrájejte cukety, lilky a rajčata na tenké plátky. Cibulku nakrájejte na tenké plátky a česnek nasekejte.
3. Kapkou olivového oleje potřete dno velké zapékací mísy nebo tianu.
4. Vrstvěte zeleninu ve formě vertikálně, střídavě mezi plátky cukety, lilku, rajčete a cibule.
5. Rovnoměrně posypejte nasekaným česnekem přes vrchní vrstvu zeleniny.
6. V malé misce smíchejte zbývající olivový olej se sušeným tymiánem, rozmarýnem, oregánem, solí a pepřem. Touto bylinkovou směsí olivového oleje pokapejte zeleninu.
7. Zakryjte pekáč a pečte ve vyhřáté troubě po dobu 30 minut.
8. Po 30 minutách odstraňte fólii, rovnoměrně posypejte strouhaným parmazánem a vraťte zpět do trouby. Pečte dalších 20-25 minut, nebo dokud není zelenina měkká a sýr zlatavý a bublavý.
9. Jakmile je pečeno, vyjměte zapékanou pochoutku z trouby a nechte ji trochu vychladnout. Před podáváním ozdobte čerstvými listy bazalky.
10. Podávejte váš provenčálský zeleninový tian teplý jako přílohu nebo hlavní chod s křupavým bagetem nebo čerstvým zeleninovým salátem.
Užijte si krásnou harmonii chutí a živou prezentaci, která ztělesňuje esenci Provence při každém soustu!