Tradiční korejské kimči: Pikantní kvašená zelíová lahůdka
Popis
Objevte složitou harmonii chutí a historickou hloubku zasazenou do Tradičního korejského kimči. Tento klasický korejský přídavek nejen nabízí smělou a pikantní chuť, ale také poskytuje zdravotní přínosy díky kvašení. Tvořený převážně z čínského zelí a korejských ředkviček, kimči je dochucený různými kořeními a aromatickými látkami, což z něj činí všestranné jídlo, které může doprovázet téměř jakékoliv jídlo. Ponořte se do této receptury a obohaťte vaše jedno jídelní zážitky správou Korejské kulinářské dědictví.
Ingredience:
Zelenina:
– 1 velké čínské zelí
– 1 korejská ředkev
Sůl:
– 1/2 hrnku mořské soli (na solení zelí)
– 2-3 hrnky vody (na oplach)
Pasta Kimči:
– 1 hrnek hrubé korejské červené papriky (gochugaru)
– 1/4 hrnku rybí omáčky
– 1/4 hrnku solených krevet (saeujeot), jemně nakrájených
– 1 lžíce cukru
– 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
– 5-6 stroužků česneku, nasekaných
– 4-5 stonků jarní cibulky, nakrájených
– 1 malá cibule, rozmixovaná
– 1/2 malého jablka, rozmixovaného
– 1/2 hrušky, rozmixované
Pokyny:
1. Příprava Zelí:
– Čínské zelí rozřízněte na čtvrtiny a odstraňte střed. Následně nakrájejte čtvrtiny na čtvercové kousky.
– Rozpusťte 1/2 hrnku mořské soli ve velké míse s vodou a ponořte do ní kousky zelí. Nechte namáčet přibližně 1-2 hodiny, každých 30 minut zelí obracíce, aby se sůl rovnoměrně vstřebala.
2. Opláchněte a Osušte:
– Po namáčení opláchněte zelí pod studenou vodou několikrát, abyste odstranili přebytečnou sůl. Dobře osušte a dejte stranou.
3. Příprava Pasti Kimči:
– Ve velké míse smíchejte gochugaru, rybí omáčku, solené krevety, cukr, nastrouhaný zázvor, nasekaný česnek, nakrájenou jarní cibulku a pyré z cibule, jablka a hrušky. Dobře promíchejte, aby vznikla hustá pasta.
4. Smíchejte:
– Přidejte osušené zelí a ředkev do mísy s pastou kimči. Při práci v jednorázových rukavicích důkladně vše promíchejte, dokud nebudou všechny zeleniny rovnoměrně obalené pastou.
5. Zabalte a Kvašte:
– Těsně zabalte směs kimči do čistého, vzduchotěsného kontejneru nebo sklenice, pevně přitlačujte k odstranění vzduchových bublin. Nechte nahoře místo, protože kimči se během kvašení rozvine.
– Uzavřete kontejner a nechte ho stát při pokojové teplotě mimo přímé sluneční světlo po dobu 1-2 dnů. Poté přemístěte do lednice, abyste zpomalili kvašení. Kimči získá hlubší chuť časem a lze jej uchovávat po několik týdnů až měsíců.
Vychutnejte si toto tradiční korejské kimči s rýží, polévkou nebo vašimi oblíbenými korejskými pokrmy. Je to kulinářská cesta, která rozvíří vaše chuťové buňky a propojí vás s korejskou kulturou.