Tradiční domácí masový dort s bylinkovou marinádou a pikantní rajčatovou polevou

2024-09-16
Traditional Homemade Meatloaf with Herb Marinade and Tangy Tomato Glaze

Tradiční domácí mletý koláč s bylinkovou marinádou a pikantní rajčatovou polevou

Tento klasický recept na mletý koláč kombinuje mleté maso s rozkošnou směsí bylin a koření, vše završené pikantní rajčatovou polevou, která každým soustem přináší explozi chutí. Je to sýtlé jídlo, které je ideální na rodinné večeře nebo na různorodé akce, poskytující pohodlí a spokojenost každým řezem.

Suroviny:
– 1 1/2 liber mletého hovězího masa
– 1/2 libry mleté vepřové
– 1 šálek strouhanky
– 1/2 šálku jemně nasekané cibule
– 1/4 šálku jemně nasekané petržele
– 1/4 šálku nastrouhaného parmazánu
– 1/4 šálku mléka
– 1/4 šálku kečupu
– 2 stroužky česneku, prolisované
– 1 lžíce worchestrové omáčky
– 1 velké vejce, rozšlehané
– 1 lžička sušeného tymiánu
– 1 lžička sušeného oregana
– 1 lžička soli
– 1/2 lžičky černého pepře

Pro pikantní rajčatovou polevu:
– 1/2 šálku kečupu
– 2 lžíce hnědého cukru
– 1 lžíce jablečného octa
– 1 lžíce dijonské hořčice

Postup:
1. Předehřát trouby: Předehřejte troubu na 350°F (175°C).

2. Příprava masové směsi:
– V míse smíchejte hovězí maso, vepřové maso, strouhanku, nakrájenou cibuli, petržel, parmazán, mléko, kečup, prolisovaný česnek, worchestrovou omáčku, rozšlehané vejce, tymián, oregano, sůl a pepř.
– Rukama nebo špachtlí promíchejte všechny suroviny, dokud nevznikne homogenní směs, ale pozor, abyste ji nepřemíchali příliš, protože by se mohla stát koláč tučným.

3. Tvarování koláče:
– Vysteďte plech pečicím papírem nebo lehce potřete tukem.
– Přendejte masovou směs na plech a tvarujte do podoby koláče, přibližně 9×5 palců.

4. Příprava pikantní rajčatové polevy:
– V malé míse smíchejte kečup, hnědý cukr, jablečný ocet a dijonskou hořčici, dokud nevznikne hladká směs.

5. Poleva koláč:
– Rozetřete polovinu pikantní rajčatové polevy na vrchol koláče a druhou polovinu si nechte na později.

6. Pečení koláče:
– Položte koláč do předehřáté trouby a pečte 45 minut.
– Po uplynutí 45 minut vyjměte koláč z trouby, rozetřete zbývající polevu na vrchol.
– Vraťte koláč zpět do trouby a pečte dalších 15-20 minut, dokud vnitřní teplota nedosáhne 160°F (70°C) a poleva karamelizuje.

7. Nechejte odpočinout a podávejte:
– Nechejte koláč odpočinout asi 10 minut před krájením. Takto lépe drží pohromadě.
– Koláč nakrájejte a podávejte horký s přílohami, jako jsou brambory na kastrolu, fazolky z hrnku nebo restovanou zeleninou.

Dobrou chuť s tradičním domácím koláčem s bylinkovou marinádou a pikantní rajčatovou polevou – jídlo, které zajisté přinese teplo a spokojenost do vašeho jídelníčku!

Don't Miss

Spaghetti Aglio e Olio: The Timeless Italian Classic with a Garlicky Kick and Simple Elegance

Spaghetti Aglio e Olio: Časově osvědčená italská klasika s česnekovým šmrncem a jednoduchou elegancí

Spaghetti Aglio e Olio: Nadčasová italská klasika s česnekovou šťávou
Jamaican Chicken Curry with Mango and Coconut Rice

Jamajský kuřecí kari s mangem a rýží s kokosem

Jamaické kuřecí kari s mangem a kokosovou rýží Toto živé