Tofu a zeleninová směs se šťavnatou pomerančovou omáčkou
Tato sytá a lahodná směs Tofu a zeleniny se šťavnatou pomerančovou omáčkou je dokonalou kombinací sladkých a slaných chutí. Měkké kousky tofu, křupavá zelenina a polosladká, šťavnatá pomerančová omáčka se spojují k vytvoření uspokojujícího a zdravého jídla, které lze rychle připravit a je rozkošné na chuť. Tento recept je vhodný pro vegany a lze ho snadno přizpůsobit vaší oblíbené zeleninou. Skvělý na večeře ve všední den nebo jako speciální pokrm, tento směs se zeleninou jistě potěší všechny chuťové buňky.
Suroviny:
- 1 kostka (14 uncí) tuhého tofu, odkapaného a vymáčknutého
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 červená paprika, nakrájená
- 1 žlutá paprika, nakrájená
- 2 hrníčky růžiček brokolice
- 1 velká mrkev, jemně nakrájená
- 1 malá červená cibule, jemně nakrájená
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 hrnek luskového hrášku
- 3 jarní cibulky, nakrájené
- 1 lžička sezamových semínek (nepovinné)
Pro šťavnatou pomerančovou omáčku:
- 1/2 hrnku čerstvě vymačkaného pomerančového džusu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce javorového sirupu nebo medu
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/4 hrnku vody
- 1/2 lžičky strouhané kůry z pomeranče
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Příprava tofu: Nasekejte odkapané tofu na kousky velikosti sousta. Na velké pánvi nebo woku rozpalte 1 lžíci rostlinného oleje na střední-vysokou teplotu. Přidejte tofu a vařte, občas obracíce, dokud není ze všech stran zlatavé, asi 7-10 minut. Odeberte tofu z pánve a odložte stranou.
- Vaření zeleniny: Ve stejné pánvi přidejte zbývající lžíci rostlinného oleje. Přidejte česnek a zázvor a restujte, dokud nezačnou vonět, asi 1 minutu. Přidejte červenou papriku, žlutou papriku, růžičky brokolice, mrkev a červenou cibuli. Zeleninu restujte asi 5-7 minut, dokud nezačne změkčovat, ale stále si zachová křupavost. Přidejte luskový hrášek a pokračujte v vaření dalších 2 minuty.
- Příprava omáčky: V malé misce dobře promíchejte pomerančový džus, sójovou omáčku, rýžový ocet, javorový sirup nebo med, kukuřičný škrob, vodu a strouhanou kůru z pomeranče. Omáčku nalijte na zeleninu a promíchejte. Vařte další 2-3 minuty, dokud omáčka nezhoustne a zelenina ji rovnoměrně obalí. Osolte a opepřete podle chuti.
- Spojení a podání: Vraťte vařené tofu na pánev a jemně promíchejte, aby se obalilo omáčkou a zeleninou. Vařte další minutu, dokud se ohřeje. Podávejte směs se zeleninou přes vařenou rýži nebo nudle a ozdobte nakrájenými jarními cibulkami a sezamovými semínky, pokud si přejete. Dobrou chuť!