Tofu a zeleninový wok s osvěžující pomerančovou omáčkou

2024-06-28
Tofu and Vegetable Stir-Fry with Tangy Orange Sauce

Tofu a zeleninová směs se šťavnatou pomerančovou omáčkou

Tato sytá a lahodná směs Tofu a zeleniny se šťavnatou pomerančovou omáčkou je dokonalou kombinací sladkých a slaných chutí. Měkké kousky tofu, křupavá zelenina a polosladká, šťavnatá pomerančová omáčka se spojují k vytvoření uspokojujícího a zdravého jídla, které lze rychle připravit a je rozkošné na chuť. Tento recept je vhodný pro vegany a lze ho snadno přizpůsobit vaší oblíbené zeleninou. Skvělý na večeře ve všední den nebo jako speciální pokrm, tento směs se zeleninou jistě potěší všechny chuťové buňky.

Suroviny:

  • 1 kostka (14 uncí) tuhého tofu, odkapaného a vymáčknutého
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 červená paprika, nakrájená
  • 1 žlutá paprika, nakrájená
  • 2 hrníčky růžiček brokolice
  • 1 velká mrkev, jemně nakrájená
  • 1 malá červená cibule, jemně nakrájená
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 hrnek luskového hrášku
  • 3 jarní cibulky, nakrájené
  • 1 lžička sezamových semínek (nepovinné)

Pro šťavnatou pomerančovou omáčku:

  • 1/2 hrnku čerstvě vymačkaného pomerančového džusu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/4 hrnku vody
  • 1/2 lžičky strouhané kůry z pomeranče
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Příprava tofu: Nasekejte odkapané tofu na kousky velikosti sousta. Na velké pánvi nebo woku rozpalte 1 lžíci rostlinného oleje na střední-vysokou teplotu. Přidejte tofu a vařte, občas obracíce, dokud není ze všech stran zlatavé, asi 7-10 minut. Odeberte tofu z pánve a odložte stranou.
  2. Vaření zeleniny: Ve stejné pánvi přidejte zbývající lžíci rostlinného oleje. Přidejte česnek a zázvor a restujte, dokud nezačnou vonět, asi 1 minutu. Přidejte červenou papriku, žlutou papriku, růžičky brokolice, mrkev a červenou cibuli. Zeleninu restujte asi 5-7 minut, dokud nezačne změkčovat, ale stále si zachová křupavost. Přidejte luskový hrášek a pokračujte v vaření dalších 2 minuty.
  3. Příprava omáčky: V malé misce dobře promíchejte pomerančový džus, sójovou omáčku, rýžový ocet, javorový sirup nebo med, kukuřičný škrob, vodu a strouhanou kůru z pomeranče. Omáčku nalijte na zeleninu a promíchejte. Vařte další 2-3 minuty, dokud omáčka nezhoustne a zelenina ji rovnoměrně obalí. Osolte a opepřete podle chuti.
  4. Spojení a podání: Vraťte vařené tofu na pánev a jemně promíchejte, aby se obalilo omáčkou a zeleninou. Vařte další minutu, dokud se ohřeje. Podávejte směs se zeleninou přes vařenou rýži nebo nudle a ozdobte nakrájenými jarními cibulkami a sezamovými semínky, pokud si přejete. Dobrou chuť!

Don't Miss

Quinoa-Stuffed Bell Peppers with Guacamole Drizzle

Plněné papriky quinoa s kapií a polevou z guacamole

Plněné papriky s kvinoou a avokádovou polevou Popis: Tento lahodný
Banh Xeo: Vietnamese Savory Crispy Pancakes

Banh Xeo: Vietnamské slané křupavé palačinky

Banh Xeo: Vietnamské slané křupavé placky Banh Xeo, často nazývané