Pálivé Eretrické hovězí Zigni: Pikantní hovězí guláš
Zigni je tradiční eritrejský hovězí guláš, který se pomalu vaří dokonalosti s příchutí aromatických koření, včetně berbere – základní kořeněné směsi v eritrejské a etiopské kuchyni. Toto jídlo je oslavováno pro své silné chutě a hustou, kořeněnou omáčku a obvykle se podává s injerou, druhem kváskového chleba.
Ingredience:
Pro směs koření Berbere:
– 1/4 šálku papriky
– 1 lžíce kajenského pepře
– 2 lžičky mletého zázvoru
– 1 lžička mletého kardamonu
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička mletého koriandru
– 1 lžička semínek kořene lichořeřištníku
– 1 lžička mletého nového koření
– 1 lžička mleté skořice
– 1/4 lžičky mletého hřebíčku
– 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
– 1/2 lžičky soli
Pro guláš:
– 2 lbs hovězího masa, nakrájeného na kousky velikosti sousta
– 2 lžíce olivového oleje
– 2 velké cibule, jemně nasekané
– 4 stroužky česneku, nadrobno nakrájené
– 1palcový kousek zázvoru, nadrobno nasekaného
– 2 lžíce směsi berbere koření (více, pokud máte rádi ostré)
– 1 plechovka (14,5 oz) loupaných rajčat
– 1 hrnek hovězího vývaru
– Sůl a černý pepř podle chuti
– Čerstvá koriandr nebo petržel, na ozdobu
Postup:
1. Příprava směsi koření Berbere: Smíchejte všechny koření pro směs berbere v misce. Dobře promíchejte, aby bylo vše rovnoměrně smícháno. Uchovejte ve vzduchotěsné nádobě.
2. Opečte hovězí maso: Rozpalte olivový olej v hrnci nebo nizozemské troubě na středně vysokou teplotu. Přidejte kousky hovězího masa po částech a opečte je, dokud nezhnědnou ze všech stran. Maso vyjměte z hrnce a odložte stranou.
3. Orestujte aromatické přísady: Do stejného hrnce přidejte nasekanou cibuli a vařte, dokud nezměknou a nezezlhnou. Mělo by to trvat asi 10 minut. Přidejte nasekaný česnek a zázvor a vařte dalších 2 minuty.
4. Přidejte koření a rajčata: Do hrnce vsypte směs berbere koření, dobře promíchejte, aby se cibulová směs obalila kořením. Vařte další minutu, aby se koření uvolnilo svou vůni. Poté přidejte loupaná rajčata a hovězí vývar. Dobře promíchejte.
5. Vařte na mírném ohni: Vraťte opečené hovězí maso do hrnce. Přiveďte guláš k varu, pak snižte teplotu na minimum a přikryjte. Nechte vařit asi 1,5 až 2 hodiny, nebo dokud maso není měkké a omáčka zhoustne. Občas promíchejte a přidejte více vývaru podle potřeby. Ochutnejte solí a černým pepřem.
6. Podávejte: Ozdobte čerstvým koriandrem nebo petrželí. Podávejte horké s injerou, rýží nebo chlebem k nasátí chutné omáčky.
Tento pikantní a aromatický hovězí guláš jistě přinese teplý pocit na vaši jídelní stůl a uvede vaše chuťové buňky do kontaktu s živými chutěmi eritrejské kuchyně. Užijte si svůj Pálivý Zigni!