Zwiebelkuchen: Pikantní německý cibulový koláč s slaninou a bylinkami
Zwiebelkuchen je tradiční německý slaný koláč, který obsahuje lahodnou kombinaci cibulek, slaniny a bohatého krémového nádivky, vše zahnuto v měkkém těstě z kynutého těsta. Tento sýtný pokrm je ideální na chladnější dny a často se podává s křupavým skleničkou bílého vína nebo dokonce s místním pivem. Vůně karamelizujících cibulí smíchaná se zapáchajícím zápachem slaniny dělá tento pokrm neodolatelným.
Ingredience:
Na těsto:
– 250 g hladké mouky
– 1/2 lžičky soli
– 1 balení (7g) instantního droždí
– 120 ml teplého mléka
– 1 velké vejce
– 40 g rozpuštěného másla
Na náplň:
– 6 velkých cibulí, nakrájených na tenké plátky
– 200 g slaniny, nakrájené na kostičky
– 200 ml kysané smetany
– 2 velká vejce
– 1 lžička kmínu (nepovinné)
– Sůl a pepř podle chuti
– Čerstvá petržel, nasekaná (na ozdobu)
Postup:
1. Příprava těsta:
1. V míse smíchejte mouku a sůl.
2. V další malé misce rozmíchejte droždí v teplém mléce. Nechte jej odstát pár minut, dokud se nevytvoří pěna.
3. Přidejte vejce a rozpuštěné máslo do směsi s droždím a dobře promíchejte.
4. Tekuté ingredience přidejte do suchých ingrediencí a hnětejte, dokud nevznikne hladké, pružné těsto. Je-li těsto příliš lepkavé, přidejte trochu více mouky.
5. Zakryjte těsto čistým hadříkem a nechte ho vzejít na teplém místě asi 1 hodinu, nebo dokud zdvojnásobí svůj objem.
2. Příprava náplně:
1. Zatímco těsto vyvěrá, zahřejte velkou pánev na středním ohni.
2. Přidejte nakrájenou slaninu a smažte ji do křupava. Slaninu vyndejte držátkem a odložte stranou, nechte sádlo v pánvi.
3. Přidejte tence nakrájené cibule do pánve se sádlem od slaniny. Vařte na středním ohni, občas promíchávejte, dokud cibule nezměknou a nezezltnou, asi 15 minut. Nechte vychladnout.
4. V mísce smíchejte kysanou smetanu, vejce, kmín (pokud používáte), sůl a pepř. Přidejte do směsi uvařené cibule a slaninu.
3. Sestavení a pečení:
1. Předehřejte troubu na 200°C.
2. Vyválejte těsto na lehce moučné ploše tak, aby zapadlo do vymazaného 10palcového pekáčku na koláč nebo pružné formy.
3. Těsto rozprostřete na dno a po stranách formy. Ořízněte přebytečné těsto.
4. Náplň z cibulí a slaniny nalijte do těstové skořápky a rovně ji rozprostřete.
5. Pečte v předehřáté troubě asi 40-45 minut, nebo dokud se náplň nezpevní a těsto nezezlátne.
4. Podávání:
1. Nechte Zwiebelkuchen trochu vychladnout před krájením.
2. Ozdobte nasekanou čerstvou petrželí.
3. Podávejte teplé nebo v teplotě místnosti, doprovázené přílohou salátu a vaším oblíbeným nápojem.
Užijte si pohlcující chute tohoto lahodného německého Zwiebelkuchenu!