Thajský vodopádový vepřový steak: Sypké grilované vepřové maso s osvěžujícími bylinkami
Thajský vodopádový vepřový steak, místně známý jako „Moo Nam Tok,“ je okouzlující a chutný pokrm pocházející z regionu severovýchodní Thajsko. Název „vodopád“ odkazuje na šťávy, které kapají z masa během grilování, připomínající vodopád. Tento pokrm kombinuje sypkou, kouřovou chuť grilovaného vepřového masa s jasnou kyselostí limetky a bylinkovou složitostí koriandru a máty. Tradičně se podává s lepkavou rýží (khao neow) a čerstvou zeleninou.
Ingredience:
Pro vepřové maso:
– 500 g vepřové krkovice nebo šíjové krkovice
– 2 lžíce rybí omáčky
– 1 lžíce sójové omáčky
– 1 lžíce limetkové šťávy
– 1 lžíce palmového cukru (nebo hnědého cukru)
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
Pro dresink:
– 2 lžíce rybí omáčky
– 2 lžíce limetkové šťávy
– 1 lžíce pražené rýžové mouky (k dostání v asijských obchodech)
– 1-2 thajské chilli papričky, jemně nakrájené (upravte podle chuti)
– 2 lžíce šalotky, tence nakrájené
– 2 lžíce čerstvého koriandru, nasekaného
– 1 lžíce čerstvé máty, nasekané
– 1-2 lžíce vody (pokud je potřeba zředit dresing)
<bK servírování:
– Čerstvá zelenina (např. okurka, salát, zelí)
– Lepkavá rýže (khao neow)
Postup:
1. Naložte vepřové maso:
– V misce smíchejte rybí omáčku, sójovou omáčku, limetkovou šťávu, palmový cukr, nasekaný česnek a černý pepř. Dobře promíchejte, dokud se cukr nerozpustí.
– Přidejte vepřovou krkovičku nebo šíjovou krkovici do marinády, důkladně ji promíchejte.
– Zakryjte a nechte v lednici minimálně 2 hodiny nebo přes noc pro nejlepší výsledky.
2. Připravte dresing:
– V malé misce smíchejte rybí omáčku, limetkovou šťávu, praženou rýžovou mouku, nakrájená chilli papričky a šalotku. Chutně dresink upravte případně vodou.
– Opatrně vmíchejte nasekaný koriandr a mátu. Dejte stranou.
3. Grilujte vepřové maso:
– Předehřejte gril nebo grilovací pánev na středně vysokou teplotu.
– Vepřové maso vyndejte z marinády a setřete přebytečnou tekutinu.
– Grilujte maso asi 4-5 minut na každé straně, nebo dokud není uvařený a má hezký uhlíkový povrch. Vnitřní teplota by měla dosáhnout 63°C.
– Nechte maso odpočinout několik minut a nakrájejte ho tence proti vláknům.
4. Smíchejte a podávejte:
– Ve stříbrné misce smíchejte nakrájené maso s připraveným dresinkem. Opatrně promíchejte, aby se maso rovnoměrně obalilo.
– Podávejte ihned s čerstvou zeleninou a lepkavou rýží na straně.
Užijte si živou, chutnou zkušenost s thajským vodopádovým vepřovým steakem, kde každý kousek spojuje dokonalou harmonii slaných, kyselých a aromatických prvků.