Thai Chicken and Coconut Soup (Tom Kha Gai)
Tom Kha Gai je tradiční thajská polévka, která kombinuje bohaté chutě kokosového mléka, citrónové trávy a galangalu s něžnými kousky kuřecího masa. Tato aromatická a mírně pikantní polévka je zároveň pohodlná a exotická, což ji činí oblíbenou mezi milovníky thajské kuchyně. Nabízí dokonalou rovnováhu krémových a kyselých tónů, doplněnou decentním hřejivým zápalem z thajských chilli papriček.
Suroviny:
- 450g kuřecí prsa, tence nakrájená
- 1 litr kokosového mléka
- 500ml kuřecího vývaru
- 4-5 stonků citrónové trávy, nakrájených a poškrábaných
- 6-7 plátků galangalu (nebo zázvoru, pokud není k dispozici)
- 5-6 lístků kaffir lime, naloměných na kusy
- 200g žampionů, nakrájených
- 2-3 thajské červené chilli papričky, nakrájené (více nebo méně dle chuti)
- 3-4 lžíce rybí omáčky
- 2-3 lžíce limetkové šťávy (více nebo méně dle chuti)
- 1 lžíce cukru
- S čerstvými lístky koriandru, na ozdobu
- Vařená jasmínová rýže, k podávání (volitelné)
Příprava:
- V hrnci přiveďte kokosové mléko a kuřecí vývar k varu na středním ohni.
- Přidejte citrónovou trávu, galangal a kaffir lime listy. Snížte teplotu a nechte vařit asi 10 minut, aby se příchutě prolnuly.
- Přidejte plátky kuřecího masa a vařte, dokud nejsou něžné a úplně provařené, přibližně 5-7 minut.
- Přidejte žampiony a thajské chilli papričky a nechte je vařit dalších 5 minut.
- Případně osolte polévku rybí omáčkou, limetkovou šťávou a cukrem, upravte množství, aby chutě byly vyvážené podle vašeho gusta.
- Hrnec odstraňte z tepla. Pokud chcete, vyhoďte citrónovou trávu a lístky kaffir lime.
- Polévku naberte do mís a ozdobte čerstvými lístky koriandru.
- Podávejte teplé, s nebo bez jasmínové rýže.
Užijte si tuto lahodnou a chutnou thajskou polévku s kuřecím masem a kokosem jako předkrm nebo lehké jídlo!