Tajská jasmínová rýže s kuřecím masem a limetkou
Tajská jasmínová rýže s kuřecím masem a limetkou je chutné a aromatické jídlo, které kombinuje něžné kuřecí maso naložené v limetkách s voňavou jasmínovou rýží. Tento lahodný pokrm zachycuje esenci thajské kuchyně s kombinací pikantní citrusové chuti, čerstvých bylinek a koření. Je ideální pro útulnou večeři nebo jako impresivní pokrm pro servírování na akcích.
Suroviny:
Pro marinádu kuřecího masa:
- 500 g kostiček kuřecího stehna
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce limetkové šťávy
- Kůra z 1 limetky
- 1 lžíce medu
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička mletého černého pepře
Pro jasmínovou rýži:
- 1 hrnek jasmínové rýže
- 2 hrnky vody
- Špetka soli
Pro hlavní pokrm:
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 červená paprika, nakrájená
- 1 zelená paprika, nakrájená
- 1 středně velká cibule, nakrájená
- 1 lžíce čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- 1 limetka, nakrájená na klíčky (na ozdobu)
Postup:
- ###Marinace kuřecího masa###: V míse smíchejte sójovou omáčku, rybí omáčku, limetkovou šťávu, kůru z limetky, med, nasekaný česnek a mletý černý pepř. Přidejte kuřecí kostky, aby se marináda dostala do všech částí masa. Zakryjte a dejte do ledničky alespoň na 30 minut, ideálně však 2 hodiny pro větší chuť.
- ###Vaření jasmínové rýže###: Jasmínovou rýži propláchněte pod studenou vodou, dokud voda nebude čistá. V hrnci přiveďte k varu 2 hrnky vody s špetkou soli. Přidejte rýži, snižte plamen na minimum, přiklopte a nechte vařit asi 18 minut, nebo dokud voda nenasaje a rýže nebude měkká. Odstraňte z tepla a nechte ještě 5 minut pod víkem odstát. Před podáváním rozprostřete vidličkou.
- ###Vaření kuřecího masa###: Rozehřejte rostlinný olej v pánvi nebo woku a vložte marinované kuřecí maso (mazaná marináda). Osmahněte asi 5-7 minut, nebo dokud maso není uvařené a zezlátlé ze všech stran.
- ###Přidání zeleniny###: Přidejte do pánve s masem nakrájené papriky, cibuli a nastrouhaný zázvor. Osmahněte dalších 4-5 minut, nebo dokud zelenina není křupavá a měkká.
- ###Podávání###: Rozdělte uvařenou jasmínovou rýži na talíře. Navrch položte kuřecí maso a zeleninu. Ozdobte nasekaným koriandrem a limetkovými klíčky. Podávejte ihned.
Dobrou chuť k lahodné thajské jasmínové rýži s kuřecím masem a limetkou!