Thajský zelený kari s kuřecím masem: Kořeněné a aromatické lahůdka
Thajský zelený kari s kuřecím masem je klasické thajské jídlo známé svou bohatou a krémovou základnou kokosového mléka kombinované s živou zelenou kari pastou. Toto jídlo je plné aromatických bylinek a zeleniny, které vytváří komplexní chuťový profil, balancující sladkost, kořeněnost a čerstvost. Obvykle se podává se vařenou jasmínovou rýží, čímž se stává sytým a uspokojivým jídlem. Zde je, jak si můžete připravit toto lahodné jídlo doma.
Suroviny:
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 3 lžíce zelené kari pasty
- 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
- 500 gramů kuřecích prsou bez kostí, nakrájených na sousto
- 1 hrnek kuřecího vývaru
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce hnědého cukru
- 2 limečníkové listy, náhrdelník
- 1 červená paprika, nakrájená
- 1 zelená paprika, nakrájená
- 1 hrnek kukuřice na kolíčky, nakrájené na sousto
- 1 hrnek bambusových výhonků, nakrájených
- 1 hrst čerstvé listy thajské bazalky
- Šťáva z 1 limetky
- Vařená jasmínová rýže, na podávání
Postup:
- Rozehřejte rostlinný olej na velké pánvi při středně vysoké teplotě. Přidejte zelenou kari pastu a vařte za častého míchání, dokud voní (asi 2-3 minuty).
- Postupně vmíchejte kokosové mléko, zajistěte, aby byla pasta dobře smíchána do mléka. Přiveďte směs k varu.
- Přidejte kousky kuřete na pánev a vařte 5-7 minut, dokud kuře nebude mít na vnější straně růžové zbarvení.
- Nalijte kuřecí vývar, rybí omáčku a hnědý cukr. Promíchejte.
- Přidejte limečníkové listy, červenou a zelenou papriku, kukuřici a bambusové výhonky. Vařte 10-15 minut, dokud není zelenina měkká a omáčka zhoustne.
- Odeberte limečníkové listy. Vemte bazalkové listy a šťávu z limetky. Ochutnejte a případně přidejte koření podle potřeby.
- Podávejte thajský zelený kari s vařenou jasmínovou rýží.
Užijte si bohatou a aromatickou Thajskou zelenou kari s kuřecím masem!