Srdcová, sametová polévka z kelu a cibule Vidalia s bylinkovou krémovostí
Tato lahodná polévka ukazuje zemité, živé aroma kelu spárované se sladkou, jemnou chutí cibule Vidalia. Tento pokrm je nejen výživný, ale také nabízí bohatou, krémovou texturu, která působí luxusně, aniž by byla příliš těžká. Přidání čerstvých bylinek zvyšuje složitost a hloubku polévky, čímž se stává skvělou volbou pro útulnou večeři.
Suroviny:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule Vidalia, nakrájená
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 velký svazek kelu, očištěný a nasekaný na lístky
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 velký brambor, oloupaný a nakrájený na kostky
- 1 šálek smetany ke šlehání
- 1 lžíce čerstvého tymiánu, nasekaného
- 1 lžička čerstvého rozmarýnu, nasekaného
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Křupavý chléb, k podávání (volitelné)
Postup:
- Rozehřejte olivový olej v hrnci na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli Vidalia a restujte, dokud není měkká a průsvitná, asi 5 minut.
- Přidejte nasekaný česnek a vařte další minutu, často míchejte, abyste zabránili připálení.
- Turněte nasekaný kel a vařte, dokud nezvadne, asi 4-5 minut.
- Přidejte nakrájený brambor a zeleninový vývar. Směs přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte vařit asi 20 minut, nebo dokud není brambor měkký.
- Pomocí tyčového mixéru rozmixujte polévku dohladka. Alternativně můžete polévku přesunout v dávkách do klasického mixéru a rozmixovat dohladka. Vraťte polévku do hrnce.
- Zamíchejte smetanu ke šlehání, čerstvý tymián a rozmarýn. Nechte ještě 5 minut povařit, aby se chutě propojily.
- Ochutnejte solí a čerstvě mletým černým pepřem podle chuti.
- Podávejte horké, s křupavým chlebem na přílohu, pokud si přejete. Užijte si srdcovou, sametovou polévku z kelu a cibule Vidalia!