Srdcový Yorkshire pudink s bylinkovou omáčkou
Yorkshire pudink je klasické anglické jídlo, které je často podáváno jako součást tradiční nedělní pečeně. Je to lehký a nadýchaný pečený pudink vyrobený z těsta z vajec, mouky a mléka. Tento recept zlepšuje klasické chutě tím, že ho kombinuje s bohatou bylinkovou omáčkou, která pudink dokonale doplňuje.
Suroviny:
Pro Yorkshire pudink:
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek celého mléka
3 velká vejce
1/2 lžičky soli
1/4 hrnku rostlinného oleje nebo hovězí šťávy
Pro bylinkovou omáčku:
2 hrnky hovězího nebo zeleninového vývaru
1 střední cibule, jemně nasekaná
2 stroužky česneku, nasekané
1 lžíce nadrobno nakrájeného čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného tymiánu)
1 lžíce nadrobno nakrájeného čerstvého rozmarýnu (nebo 1 lžička sušeného rozmarýnu)
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
Sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. Příprava těsta:
V míse smíchejte mouku a sůl.
Udělejte studánku uprostřed a přidejte vejce.
Postupně zašlehejte mléko až do té doby, než bude těsto hladké a nebudou v něm hrudky.
Nechte těsto odpočívat minimálně 30 minut, aby se mouka plně nasákla tekutinou.
2. Předehřejte troubu:
Předehřejte troubu na 220°C.
Rozdělte rostlinný olej nebo hovězí šťávu do každého otvoru 12-dílného muffinového plechu nebo do velkého pekáčí.
Vložte plech nebo pekáč do trouby a předehřívejte, dokud olej nebude velmi horký, téměř kouřící.
3. Pečení Yorkshire pudinku:
Jakmile je olej horký, opatrně vyjměte plech z trouby a rychle nalijte těsto rovnoměrně do každého otvoru.
Vraťte plech do trouby a pečte 20-25 minut nebo dokud pudinky nevyrostou a nezezlátnou.
Během pečení neotevírejte troubu, neboť to může způsobit zhroucení pudinků.
4. Příprava bylinkové omáčky:
V hrnci rozpusťte máslo při střední teplotě.
Přidejte nasekanou cibuli a česnek a vařte, dokud nezměknou a nezezlátnou.
Vymíchejte mouku a vařte 1-2 minuty, abyste vytvořili jíšku.
Postupně zašlehejte vývar, aby nebyly hrudky.
Přidejte tymián a rozmarýn.
Omáčku přiveďte k varu a vařte, dokud nezhoustne, asi 10 minut.
Ochutnejte solí a pepřem podle chuti.
5. Podávání:
* Jakmile budou Yorkshire pudinky hotové, vyjměte je z trouby a ihned podávejte s bylinkovou omáčkou přelitou přes ně nebo samostatně.
Dobrou chuť k srdcovému Yorkshire pudinku s bylinkovou omáčkou!