Bohatý krevetový scampi s citronem a bylinkovou linguine
Tento lahodný pokrm je dokonalou kombinací šťavnatých krevet, svěžího citronu a aromatických bylinek, vše podávané na dokonale uvařené linguine. Krevety se osmahnou v bohaté omáčce z másla a česneku, která je oživena svěžestí citronové šťávy a kůry, díky čemuž vznikne lehké a přesto syté jídlo. Bylinková linguine dokonale doplňuje krevety a s každým soustem přidává hloubku chuti.
Suroviny:
– 300 gramů linguine
– 500 gramů velkých krevet, oloupaných a vykuchaných
– 4 stroužky česneku, nasekané
– 1/4 šálku nesoleného másla
– 2 lžíce olivového oleje
– šťáva a kůra z 2 citronů
– 1/4 šálku suchého bílého vína (volitelné)
– 1/4 šálku nasekané petržele
– 1 lžička sušeného oregana
– 1/2 lžičky červeného pepře (volitelné)
– sůl a pepř podle chuti
– čerstvě nastrouhaný parmazán na ozdobu
Postup:
1. Uvařte linguine: Nejprve přiveďte velký hrnec osolené vody k varu. Uvařte linguine podle pokynů na obalu, dokud nebude al dente. Odstudujte linguine a před nalitím odstavte asi 1/2 šálku vody, ve které se vařila.
2. Připravte krevety: Zatímco se vaří těstoviny, rozehřejte olivový olej a 2 lžíce másla na velké pánvi na středním ohni. Přidejte nasekaný česnek a vařte asi 1 minutu, dokud nezavoní.
3. Osmahněte krevety: Přidejte krevety na pánev, osolte, opepřete a přidejte červený pepř (pokud používáte). Krevety osmažte asi 2-3 minuty z obou stran, dokud nezezrají a nezmění barvu. Krevety vyjměte z pánve a dejte stranou.
4. Připravte omáčku scampi: Do stejné pánve přidejte zbývající 2 lžíce másla. Jakmile se rozpustí, přidejte bílé víno (pokud používáte) a nechte provařit asi 1-2 minuty. Vše promíchejte s citronovou šťávou a kůrou a dobře spojte. Nechte omáčku provařit další 1-2 minuty, aby se chutě spojily.
5. Smíchejte s linguine: Vraťte krevety na pánev a promíchejte s omáčkou. Přidejte vařené linguine a případně odloženou vodu, ve které se vařily těstoviny (pokud je třeba omáčku zředit). Posypejte nasekanou petrželí a sušeným oreganem, vše dobře promíchejte, dokud budou těstoviny a krevety dobře obalené omáčkou.
6. Podávejte: Rozdělte krevetový scampi s bylinkovou linguine na talíře. Ozdobte čerstvě nastrouhaným parmazánem a případně přidejte další kůru citronu. Podávejte okamžitě a užijte si bohatý a chutný pokrm.