Srdcová toskánská polévka s kuřecím masem a fazolí cannellini
Toto je klasická italská polévka, která kombinuje něžné kuřecí maso, krémové fazole cannellini a směs aromatických zelenin. Prostoupená česnekem, rozmarýnem a tymiánem je tato chuťově bohatá a výživná pochoutka ideální na útulný večer. Chutě se krásně prolínají, vytvářejíce sýté a zdravé jídlo, které si jistě oblíbí celá rodina.
Suroviny:
- 450 g kuřecích stehen bez kostí a kůže
- 2 plechovky (každá 15 oz) fazolí cannellini, odkapané a opláchnuté
- 1 velká cibule, nasekaná
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 3 mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
- 2 stonky celeru, nasekané
- 6 šálků kuřecího vývaru
- 1 šálek na kostičky nakrájených rajčat (z plechovky nebo čerstvých)
- 2 lžičky lístků čerstvého tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 2 bobkové listy
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 šálku strouhaného parmazánu
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petržele (volitelné)
Postup:
- Na velkém hrnci rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte nastrouhanou cibuli, mrkev a celer. Vařte, občas míchejte, dokud zelenina nezačne změkčovat, asi 5-7 minut.
- Přidejte nadrobno nakrájený česnek a vařte dalších 1-2 minuty, dokud nezavoní.
- Přesuňte zeleninu na okraj hrnce a přidejte kuřecí stehna. Opečte kuřecí maso dozlatova z obou stran, asi 5 minut na každou stranu. Jakmile je maso dozlatova, vyjměte ho z hrnce a dejte stranou.
- Do hrnce přidejte kuřecí vývar, rajčata, tymián, rozmarýn a bobkové listy. Přiveďte k varu.
- Jakmile vývar začne vařit, vraťte kuřecí maso zpět do hrnce a snižte plamen na simmer.
- Zakryjte a nechte polévku vařit na simmer po 25-30 minut, dokud není kuřecí maso uvařené a něžné.
- Jednou znovu vyndejte kuřecí maso z hrnce, rozdrťte ho pomocí dvou vidliček a vraťte maso zpět do hrnce.
- Přidejte fazole cannellini a dochuťte polévku solí a pepřem podle chuti. Pokračujte v vaření na simmer dalších 10 minut, aby se chutě propojily.
- Před podáváním odstraňte bobkové listy.
- Podávejte horké, posypané strouhaným parmazánem a čerstvě nasekanou petrželí, pokud chcete.
Užijte si svou srdcovou toskánskou polévku s kuřecím masem a fazolemi cannellini s kouskem křupavého chleba pro skutečně uspokojivé jídlo!