Sýrový lilkový parmazán: Pohodová klasika s gourmetovým nádechem
Sýrový lilkový parmazán je lahodné a syté jídlo, perfektní pro libovolnou chut‘ po pohodové nápojně. Tato italská klasika se skládá z křupavých smažených plátků lilku, které jsou pokryté chutnou rajčatovou omáčkou, roztomilým mozzarellou a nastrouhaným sýrem parmezán. Pečený do dokonalosti, toto jídlo nabídne rozkošnou kombinaci chutí a textur, díky nimž se k němu budete vracet po druhé.
Suroviny:
– 2 velké lilky
– 2 šálky rajčatové omáčky
– 2 šálky nastrouhané mozzarelly
– 1 šálek nastrouhaného sýru parmezán
– 1 šálek hladké mouky
– 3 velká vejce
– 1 ½ šálky středomořských strouhanek
– 1 lžička soli
– 1 lžička černého pepře
– 1 lžička sušeného oregána
– 1 lžička česnekového prášku
– 1 lžička bazalkových listů (čerstvé nebo sušené)
– Olivový olej na smažení
– Čerstvé lístky bazalky na ozdobu (nepovinné)
Postup:
1. Příprava lilku:
– Omyjte a nakrájejte lilky na plátky tlusté 1/4 palce.
– Na obě strany každého plátku posypte sůl a položte je na plech vyložený papírovými ubrousky. Nechte je asi 30 minut odstát, aby se z nich dostala přebytečná vlhkost. Odstředte je dalšími papírovými ubrousky.
2. Obalování plátků lilku:
– Připravte tři mělké mísy: jednu s moukou, jednu s rozšlehanými vajíčky a jednu se strouhankou smíchanou se solí, pepřem, oregánem a česnekovým práškem.
– Každý plátek lilku obalte v mouce, ponořte do rozšlehaných vajec a nakonec obalte ve směsi strouhanky. Jemně přitlačte, aby se strouhanka dobře přilepila.
3. Smažení plátků lilku:
– Rozehřejte dostatečné množství olivového oleje na velké pánvi při středně vysoké teplotě.
– Smažte obalené plátky lilku po částech, každou stranu smažte dozlatova (asi 2-3 minuty na stranu).
– Vyjměte a nechte odkapat na papírových ubrouscích.
4. Sestavení zapékání:
– Předehřejte troubu na 375°F (190°C).
– Rozetřete tenkou vrstvu rajčatové omáčky na dno zapékací mísy.
– Položte vrstvu smažených plátků lilku přes omáčku.
– Posypejte vrstvou mozzarelly a parmezánu přes lilky.
– Opakujte vrstvy (rajčatová omáčka, lilky, sýry), dokud nejsou všechny suroviny použity, zakončete vrchní vrstvou sýra.
5. Pečení parmazánu:
– Zakryjte zapékací mísy a pečte v předehřáté troubě po dobu 25 minut.
– Odstraňte fólii a pečte dalších 10-15 minut, nebo dokud sýr nebude bublající a zlatavě hnědý.
6. Podávání a ozdobení:
– Nechte pokrm chladnout asi 10 minut před krájením a podáváním.
– Podávejte s čerstvými lístky bazalky, pokud chcete.
Užijte si svůj rozkošný Sýrový lilkový parmazán, plný pohodových chutí a gourmetového příchutě!