Krevety Scampi se zázvorem a česnekem
Tento lahodný pokrm kombinuje čerstvé, šťavnaté chutě citronu a česneku se šťavnatými krevetami, což z něj dělá ideální jídlo pro milovníky mořských plodů. Omáčka je lehká a bohatá na chuť, ideální pro rychlou a přesto elegantní večeři. Podávejte ji s těstovinami nebo s křupavým chlebem, abyste vychutili vynikající omáčku.
Suroviny:
- 450 g velkých krevet, oloupaných a vyklepaných
- 120 g nesoleného másla
- 60 ml olivového oleje
- 4 stroužky česneku, nadrobno nakrájené
- 1/4 lžičky červeného pepře
- 120 ml suchého bílého vína nebo vývaru
- 60 ml čerstvé citronové šťávy (asi 2 citrony)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 60 ml nasekané čerstvé petržele
- Na ozdobu citronová kůra (podle chuti)
- Vařené těstoviny nebo křupavý chléb k podávání
Postup:
- V hluboké pánvi rozehřejte máslo a olivový olej na středním ohni.
- Přidejte nastrouhaný česnek a červený pepř a osmahněte asi 1 minutu, dokud nebudou vůně. Dbejte na to, abyste česnek nepřipálili.
- Přidejte krevety do pánve, osolte a opepřete. Vařte, dokud krevety nezrůžoví, asi 3-4 minuty, přičemž je otočte napůl cesty.
- Krevety vyjměte z pánve a odložte.
- Do téže pánve přilijte bílé víno (nebo vývar) a citronovou šťávu. Přiveďte k varu a nechte mírně redukovat asi 2-3 minuty.
- Vraťte krevety zpět do pánve a promíchejte je s omáčkou. Vařte dalších 1-2 minuty, dokud krevety nejsou prohřáté.
- Odstavte z ohně a přidejte nasekanou petržel. Případně dochuťte solí a pepřem.
- Ozdobte citronovou kůrou, pokud chcete, a ihned podávejte přes uvařené těstoviny nebo s křupavým chlebem k naložení omáčky.