Křupavé mořské plody podávané podle receptu z New Jersey s domácí tatarkou
New Jersey-Style Fried Clams jsou milovaným klenotem pobřežní kuchyně, zachycujícím esenci letních dnů na pláži každým křupavým soustem. Toto jídlo obsahuje čerstvé mořské plody obalené v kořeněné kukuřičné mouce a hladké mouce, smažené do zlatava. Spolu s pikantní domácí tatarovou omáčkou jsou tyto mořské plody dokonalou předkrmem nebo lehkým jídlem, které vás na chvíli přenesou přímo na Jersey Shore.
Suroviny:
Na smažené mořské plody:
– 450 gramů čerstvých mořských plodů, oloupaných
– 1 šálek hladké mouky
– 1 šálek kukuřičné mouky
– 1 lžička soli
– 1 lžička mletého kmínu
– 1/2 lžičky papriky
– 1/2 lžičky česnekového prášku
– 1/4 lžičky červené papriky (volitelně, pro trochu pálivosti)
– 1 šálek podmáslí
– Rostlinný olej (na smažení)
Na domácí tatarovou omáčku:
– 1 šálek majonézy
– 1/4 šálku jemně nakrájených kyselých okurek
– 1 lžíce kaparů, opláchnutých a nasekaných
– 1 lžíce citrónové šťávy
– 1 lžička dijonské hořčice
– 1 lžička jemně nakrájené čerstvé kapičky (nebo 1/2 lžičky sušené kapičky)
– Sůl a pepř podle chuti
Postup:
Příprava tatarové omáčky:
1. V míse smíchejte majonézu, nakrájené okurky, kapary, citrónovou šťávu, dijonskou hořčici a kapičku.
2. Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience spojí.
3. Ochutnejte solí a pepřem podle chuti.
4. Přiklopte a nechte v lednici odpočívat, dokud nebude připraveno podávat, aby se spojily chutě.
Příprava smažených mořských plodů:
1. V mělkém hrnci smíchejte hladkou mouku, kukuřičnou mouku, sůl, kmín, papriku, česnekový prášek a červenou papriku (pokud používáte). Dobře promíchejte, abyste vytvořili strouhankovou směs.
2. Do dalšího mělkého hrnce nalijte podmáslí.
3. Na sporáku rozpalte asi 5 cm rostlinného oleje v hluboké pánvi nebo hrnci na středním ohni a zahřejte ho na 175°C.
4. Pracujte po dávkách – mořské plody oloupejte v podmáslí, nechte přebytečnou tekutinu odkapat.
5. Mořské plody obalte ve směsi strouhanky, jemně přitlačte, aby byly dobře obalené.
6. Opatrně ponořte obalené mořské plody do rozpáleného oleje a smažte 2-3 minuty, nebo dokud nezezlátnou a nekřupaví. Pomocí děrované lžíce vyjměte mořské plody z oleje a přenesete je na talíř vyložený papírovými ubrousky, aby se zbavily nadbytečného oleje.
7. Pokračujte ve smažení mořských plodů po dávkách, a ujistěte se, že hrnec nebude přeplněný.
Podání:
1. Rozložte smažené mořské plody na podávacím talíři a ihned servírujte s domácí tatarkou na straně.
2. Pokud chcete, ozdobte kolečky citrónu a čerstvými bylinkami.
Užijte si křupavé mořské plody podávané podle receptu z New Jersey s domácí tatarkou jako skvělou pochoutku z pláže nebo jako zábavný předkrm na vašem dalším setkání!