Středomořské citronové kuře s izraelskou kuskusem a marinovanými olivami
Tato lahodná chuťová kombinace obsahuje šťavnaté citronem provoněné kuřecí maso s oříškovou chutí izraelského kuskusu, doplněné pikantními a slanými tóny marinovaných oliv. Jedná se o zdravé a chutné jídlo, které je ideální pro rodinnou večeři nebo zvláštní příležitost.
Ingredience ###
Na kuře:
– 4 kousky kuřecích prsou bez kostí a kůže
– 3 lžíce olivového oleje
– Šťáva z 2 citronů a nastrouhaná kůra
– 4 stroužky česneku, nasekané
– 1 lžička sušeného oregána
– Sůl a pepř podle chuti
Na izraelský kuskus:
– 1 1/2 šálku izraelského kuskusu
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 malá cibule, jemně nasekaná
– 3 šálky kuřecího vývaru
– Sůl a pepř podle chuti
– 1 lžíce nasekané čerstvé petržele (nepovinné)
Na marinované olivy:
– 1 šálek smíšených oliv bez pecek
– 2 lžíce olivového oleje
– Nastrouhaná kůra z 1 citronu
– 1 lžička červeného pepře
– 2 stroužky česneku, tence nakrájené
– 1 lžíce nasekané čerstvé rozmarýny nebo tymiánu
Postup ###
1. Marinování kuřete:
– Ve velké míse smíchejte olivový olej, citronovou šťávu a kůru, nasekaný česnek, oregáno, sůl a pepř.
– Přidejte kousky kuřecího masa, aby byly všestranně pokryty marinádou.
– Zakryjte a dejte do lednice minimálně na 30 minut, aby se chuti propojily.
2. Příprava marinovaných oliv:
– Ve střední misce smíchejte olivy, olivový olej, citronovou kůru, červený pepř, nakrájený česnek a nasekaný rozmarýn nebo tymián.
– Dobře promíchejte a nechte marinovat při pokojové teplotě asi 30 minut.
3. Příprava izraelského kuskusu:
– Ve středně velkém hrnci rozehřejte olivový olej na středním ohni.
– Přidejte nasekanou cibuli a osmahněte dozlatova, asi 5 minut.
– Přidejte izraelský kuskus a osmahněte 2-3 minuty, dokud nebude lehce zlatavý.
– Přidejte kuřecí vývar, přiveďte k varu, pak snižte teplotu na minimum, přikryjte.
– Povarte 10-12 minut, nebo dokud se tekutina nevsákne a kuskus nebude měkký.
– Osolte a opepřete podle chuti a vmíchejte nasekanou petržel, pokud se používá.
4. Smažení kuřete:
– Ohřejte velkou pánev na středně vysokou teplotu.
– Přidejte marinovaná kuřecí prsa a osmíchejte 6-7 minut z obou stran, dokud nezezlhnou a nejsou uvařena (vnitřní teplota 165°F).
– Odstraňte z tepla a nechte odpočívat pár minut před nakrájením.
5. Sestavení jídla:
– Na každý talíř nasaďte porci izraelského kuskusu.
– Na to položte plátky citronového kuřete.
– Lžící dejte marinované olivy na kuře.
– Podávejte ihned s přidanou nastrouhanou citronovou kůrou a čerstvými bylinkami, pokud si přejete.
Podávejte okamžitě a užijte si živé, chutné příchutě tohoto středomořského inspirativního jídla!