Šťavnatý a chutný Kavurma: Tradiční turecká masová lahůdka
Kavurma je tradiční turecké jídlo známé svým bohatým a chutným kuchyňským zážitkem. Toto jídlo se skládá z něžných kousků masa, obvykle jehněčího nebo hovězího, vařených pomalu s cibulí a kořením. Často konzumovaná během speciálních příležitostí, Kavurma je oblíbená pro svou jednoduchost a hloubku chuti. Zde je, jak můžete připravit toto lahodné jídlo doma:
Suroviny:
– 1 kg jehněčího nebo hovězího masa, nakrájeného na malé kostky
– 2 velké cibule, jemně nasekané
– 4 stroužky česneku, nasekané
– 3 lžíce olivového oleje nebo másla
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička mletého černého pepře
– 2 lžičky soli (přizpůsobte podle chuti)
– 2 bobkové listy
– 1 hrnek vody nebo vývaru
– čerstvá petrželka, nasekaná (na ozdobu)
Postup:
1. Příprava:
– Zahajte krájením masa na malé, kousky velikosti sousta. Ujistěte se, že jsou stejné velikosti pro rovnoměrné vaření.
2. Smažení cibulí:
– V hrnci nebo hluboké pánvi si rozehřejte olivový olej nebo máslo na středně vysokou teplotu. Přidejte nakrájené cibule a restujte je, dokud nezměknou a začnou karamelizovat.
3. Vaření masa:
– Přidejte masové kostky do hrnce s cibulí. Vařte maso, dokud nezačne hnědnout ze všech stran. Mělo by to trvat asi 10 minut.
4. Koření:
– Přidejte nasekaný česnek, mletý kmín, mletý černý pepř a sůl do hrnce. Dobře promíchejte, aby bylo maso pokryté kořením.
5. Povaření:
– Snížte teplotu na minimum, přidejte bobkové listy a 1 hrnek vody nebo vývaru. Zakryjte hrnec a nechte jemně vařit asi 1,5 až 2 hodiny. Občas míchejte a zkontrolujte, zda musíte přidat více vody, abyste zabránili vysušení masa.
6. Dokončení:
– Jakmile je maso něžné a tekutina se zredukovala, odstraňte bobkové listy. Případně upravte koření.
7. Podávání:
– Ozdobte čerstvě nasekanou petrželkou. Podávejte teplé s rýží, bulgurem nebo čerstvým chlebem.
Tipy:
– Pro ještě větší hloubku chuti můžete během povařování přidat trochu melasy z granátového jablka nebo hrst borůvkových oříšků.
– Kavurma lze uložit v lednici až na 3 dny a často chutná ještě lépe druhý den, kdy se chutě ještě lépe propojí.
– Toto jídlo lze také použít jako náplň do pita chleba nebo placků, vytvoříte tak lahodnou a sytou možnost sendviče.
Užijte si přípravu a ochutnávání tohoto tradičního tureckého jídla Kavurma, pokrmu, který spojuje teplou a bohatou tureckou kuchyni v každém soustu.