Šťavnaté jamajské kuřecí špízy s kořeněnou mangovou salsou

2024-06-27

Šťavnaté jamajské Jerk kuřecí špízy s pikantní mangovou salsou

Poznejte živé a odvážné chutě Karibiku s těmito šťavnatými jamajskými Jerk kuřecími špízy doplněnými osvěžující pikantní mangovou salsou. Toto jídlo spojuje aromatické koření z Jamajky s šťavnatým grilovaným kuřetem, nabízející tropický útěk přímo na vašem talíři. Skvělé pro grilování v létě nebo přinesení chuti ostrovů ke vašemu stolu kdykoliv během roku.

Ingredience

# Pro Jerk kuřecí špízy:
450 g kuřecích prsou bez kostí a kůže, nakrájených na kostky velikosti 2,5 cm
3 lžíce sójové omáčky
2 lžíce olivového oleje
3 lžíce hnědého cukru
1 lžíce nadrobno nasekaného čerstvého tymiánu
1 lžíce mleté doštičky
1 lžička skořice
1 lžička mletého muškátového oříšku
1 lžička kajenského pepře
1 lžička mletého černého pepře
1 lžička košer soli
3 stroužky česneku, rozmačkané
1 malá cibule, jemně nasekaná
1 lžíce nadrobno nasekaného čerstvého zázvoru
šťáva z 2 limet
Dřevěné špízy, namočené ve vodě minimálně 30 minut

# Pro pikantní mangovou salsu:
2 zralé mangy, oloupané, zbavené pecky a nakrájené na kostky
1/4 šálku červené papriky, jemně nakrájené
1 malá červená cibule, jemně nakrájená
1 jalapeño, očištěný od semínek a jemně nasekaný (upravte množství podle chuti)
1/4 šálku nasekaného koriandru
šťáva z 1 limet
Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Pokyny

# Pro Jerk kuřecí špízy:

1. V míse smíchejte sójovou omáčku, olivový olej, hnědý cukr, tymián, doštičku, skořici, muškátový oříšek, kajenský pepř, černý pepř, sůl, česnek, cibuli, zázvor a limetkovou šťávu.
2. Přidejte kuřecí kostky do misky a promíchejte je s marinádou. Míchu přikryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice minimálně na 1 hodinu, nebo přes noc pro nejlepší výsledky.
3. Gril předehřejte na středně vysokou teplotu.
4. Na namočené dřevěné špízy navlíkněte marinované kuřecí kousky, nechávejte mezi kousky trochu prostoru.
5. Špízy grilujte asi 10-12 minut, občas obracet, dokud není kuře propečené a lehce zatavené na okrajích.
6. Špízy vyjměte z grilu a nechte chvíli odpočívat před podáváním.

# Pro pikantní mangovou salsu:

1. V misce smíchejte nakrájené mangy, červenou papriku, červenou cibuli, jalapeño a koriandr.
2. Zakápněte limetkovou šťávou a ochuťte solí a černým pepřem.
3. Vše jemně promíchejte.
4. Nechte salsu uležet asi 10 minut, aby chutě prolínaly.

Podávání:
Naskládejte Jerk kuřecí špízy na servírovací talíř a podle chuti ozdobte kousky limetky a koriandrem. Podávejte vedle pikantní mangové salsy pro chutné a barevné jídlo, které přinese esenci Karibiku na váš stůl. Vychutnejte si sluneční paprsky a každé sousto!

Seweryn Dominsky

Seweryn Dominsky je vysoce ceněný autor a expert na nové technologie a fintech, s důrazem na průnik inovací a financí. Vystudoval magisterský program v oblasti finančních technologií na prestižní Škole businessu na Univerzitě financí a technologie, kde si vytvořil hluboké porozumění dynamice trhu a vznikajícím technologiím. Sewerynova profesionální dráha zahrnuje značné zkušenosti v JP Morgan, kde byl klíčový při vývoji strategií, které využívaly špičkové technologie k vylepšení finančních služeb. Jeho psaní odráží sofistikované chápání složitostí digitálního finančního prostředí, což činí jeho postřehy neocenitelnými pro profesionály v oboru i nadšence. Skrze svou práci Seweryn usiluje o propojení tradičního financí a technologických inovací, které přetvářejí tento sektor.

Don't Miss

Quenelle de Brochet with Nantua Sauce: A French Culinary Masterpiece

Quenelle de Brochet s Nantujskou omáčkou: Francouzská kulinářská lahůdka

Quenelle de Brochet s Nantujskou omáčkou: Francouzské kulinářské mistrovské dílo

Vietnamská nudlová polévka zimní: Teplá miska pohodlí

Vietnamská nudlová polévka k zimě: Hřejivá miska pohody Tato vietnamská