Šťavnatý ananasový teriyaki kuřecí pochoutka
Tento pokrm je rozkošnou kombinací šťavnatého kuřete, kyselého ananasu a slané omáčky teriyaki. Jeho sladká a slaná chuťová profilace spolu s něžnou texturou z něj činí okamžitý oblíbenec. Tropický ananas se krásně doplňuje s bohatým teriyaki polevou, což vytváří pokrm ideální jak pro neformální rodinné večeře, tak i pro speciální příležitosti.
Ingredience:
– 4 kousky kuřecího masa bez kostí a kůže
– 1 hrnek kousků ananasu (čerstvého nebo konzervovaného)
– 1/2 hrnku teriyaki omáčky
– 1/4 hrnku sójové omáčky
– 2 lžíce medu
– 1 lžíce olivového oleje
– 3 stroužky česneku, prolisovaného
– 1 lžička nastrouhaného zázvoru
– 1 paprika, nakrájená na plátky
– 1 středně velká cibule, nakrájená na plátky
– 1 hrnek růžiček brokolice
– 1 lžička sezamových semínek (volitelné)
– 2 jarní cibulky, nasekané (volitelné)
– Sůl a pepř dle chuti
– Vařená rýže k podávání (volitelné)
Postup:
1. Marinování kuřete:
– Ve velké míse smíchejte teriyaki omáčku, sójovou omáčku, med, olivový olej, prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor.
– Přidejte kuřecí prsa do marinády a ujistěte se, že jsou dobře obalena.
– Zakryjte mísu a nechte marinovat v lednici minimálně 30 minut, nebo až 2 hodiny pro intenzivnější chuť.
2. Příprava kuřete a zeleniny:
– Předehřejte velkou pánev nebo grilovací pánvi nad středně vysokým ohněm.
– Kuřecí maso vyjměte z marinády (s marinádou pracujte dále) a uvařte kuřecí prsa asi 6-7 minut z obou stran, dokud nejsou zcela uvařené a vnitřní teplota nedosáhne 75 °C.
– Uvařené kuřecí maso přesuňte na talíř a podržte teplé.
– Ve stejné pánvi přidejte nakrájenou cibuli a papriku. Vařte asi 3-4 minuty, dokud nezačnou změkčovat.
– Přidejte brokolici a kousky ananasu do pánve. Vařte dalších 4-5 minut, dokud brokolice není křupavě měkká.
3. Kombinace a glazování:
– Do pánve se zeleninou a ananasem nalijte rezervovanou marinádu. Přiveďte k varu a vařte asi 2-3 minuty, dokud se omáčka mírně nezhustí.
– Nařízněte uvařená kuřecí prsa a vraťte je do pánve, promíchejte je omáčkou teriyaki.
4. Podávání:
– Přesuňte kuře, zeleninu a ananas na servírovací talíře.
– Ozdobte sezamovými semínky a nasekanými jarními cibulkami dle libosti.
– Podávejte horké přes vařenou rýži pro kompletní jídlo.
Užijte si tuto šťavnatou ananasovou teriyaki kuřecí pochoutku s harmonickou směsí chutí, která vám přinese kousek tropů přímo na váš stůl!