Syrová a chutná polévka z hovězího ocasu: Hřejivá mísa s měkkým masem a zeleninou
Zde je recept na polévku z hovězího ocasu:
Polévka z hovězího ocasu je bohaté a uspokojivé jídlo, které zdůrazňuje hluboké, robustní chutě pomalu vařeného ocasu hovězího, doplněné směsí aromatické zeleniny a bylinek. Želatina v kostech z hovězího ocasu dodává vývaru bohatou a hedvábnou texturu, což z ní činí dokonalé jídlo na zahřátí během chladných večerů. Tento recept vás provede přípravou tradiční polévky z hovězího ocasu, která určitě zahřeje vaše tělo i duši.
Ingredience:
Na polévku:
– 2 liber hovězího ocasu
– 1 velká cibule, nakrájená
– 2 velké mrkve, nakrájené
– 2 stonky celeru, nakrájené
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 1 plechovka (14,5 unce) nasekaných rajčat
– 2 lžíce rajčatového protlaku
– 4 šálky hovězího vývaru
– 2 šálky vody
– 2 bobkové listy
– 1 lžička sušeného tymiánu
– Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Na servírování:
– Čerstvá petrželka, nasekaná (volitelné)
– Křupavý chléb (volitelné)
Postup:
1. Příprava hovězího ocasu:
– Hovězí ocasy opláchněte studenou vodou a osušte je papírovými utěrkami.
– Ocasy výrazně osolte a opepřete.
2. Opečení hovězího ocasu:
– V hrnci nebo holandském hrnci si ohřejte trochu oleje na střední až vysoký ohýnek.
– Přidejte hovězí ocasy a zprudka je opečte ze všech stran. Mělo by to trvat asi 8-10 minut.
– Hovězí ocasy vyjměte z hrnce a dejte stranou.
3. Vytvoření základny polévky:
– Do stejného hrnce přidejte nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Vařte asi 5 minut, dokud se zelenina začne změkčovat.
– Přidejte nasekaný česnek a vařte další 1-2 minuty, dokud nezačne vonět.
– Vmíchejte rajčatový protlak a vařte další 2 minuty.
4. Přidání tekutin a koření:
– Přidejte nasekaná rajčata, hovězí vývar a vodu. Vše důkladně promíchejte.
– Přidejte bobkové listy a sušený tymián.
– Vraťte opečené hovězí ocasy do hrnce, ujistěte se, že jsou ponořeny v tekutině.
5. Varem polévky:
– Přiveďte polévku k varu, pak ztlumte oheň na minimum a hrnec přiklopte.
– Nechte polévku vařit asi 3-4 hodiny nebo dokud nebudou hovězí ocasy měkké a maso se snadno odděluje od kosti.
– Jak polévka vaří, sundávejte přebytečný tuk z povrchu.
6. Natrhání masa:
– Jakmile jsou hovězí ocasy měkké, vyjměte je z hrnce a nechte je trochu vychladnout.
– Měkké maso oddělte od kostí a vraťte ho zpět do polévky.
7. Závěrečné úpravy:
– Ochutnejte polévku a podle potřeby ji dochuťte solí a pepřem.
– Pokud chcete, vmíchejte trochu čerstvě nasekané petrželky pro osvěžující nádech.
8. Servírování a pochutnání si:
– Nalévejte horkou polévku z hovězího ocasu do misek.
– Podávejte s křupavým chlebem na namáčení.
Užijte si tuto sytou a chutnou polévku z hovězího ocasu jako hřejivé jídlo, které vás zahřeje a uspokojí!