Srdnatý kuře pečené s tymiánem a rozmarýnem a kořeněná medem glazovanou zeleninou.

2024-06-14
Hearty Rosemary & Thyme Roasted Chicken with Honey Glazed Root Vegetables

Srdnaté Kuře s Rozmarýnem a Tymiánem a Medem Glazovanou Zeleninou

Toto pohodlné a aromatické jídlo spojuje robustní chutě rozmarýnu a tymiánu se sladkostí medem glazované kořenové zeleniny, čímž je ideální pro příjemnou rodinnou večeři. Kuře je pečené do perfekce s křupavou kůží a šťavnatým masem, zatímco zelenina přidává skvělý kontrast textur a chutí.

Suroviny:

Na Kuře:
– 1 celé kuře (asi 4-5 liber)
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 citron, rozkrojený napůl
– 4 stroužky česneku, rozmačkané
– 3 větvičky čerstvého rozmarýnu
– 3 větvičky čerstvého tymiánu
– Sůl a pepř podle chuti

Na Medem Glazovanou Kořenovou Zeleninu:
– 4 mrkve, oloupané a nakrájené na velké kusy
– 4 pastináky, oloupané a nakrájené na velké kusy
– 1 velký sladký brambor, oloupaný a nakrájený na kousky
– 1 cibule, nakrájená na klíčky
– 3 lžíce olivového oleje
– 2 lžíce medu
– 1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu
– 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
– Sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Příprava Kuřete:
1. Předehřejte troubu na 190°C.
2. Kuře opláchněte zvenku i zevnitř pod studenou vodou a osušte papírovými ubrousky.
3. Kuře vymažte celé olivovým olejem a hojně osolte a opepřete, včetně dutiny.
4. Dutinu naplňte půlkami citronu, česnekem, rozmarýnem a tymiánem.
5. Křídla přehněte pod tělo a nohy převažte kuchyňským provázkem.

2. Pečení Kuřete:
1. Kuře položte prsíčkem nahoru na pečící mřížku v pekáči.
2. Pečte v předehřáté troubě asi 1 hodinu nebo dokud kuře nepřinese interní teplotu 74°C.
3. Pokud se kůže příliš zatáhne, kuře zakryjte volně alobalem.

3. Příprava Medem Glazované Kořenové Zeleniny:
1. Během pečení kuřete připravte zeleninu.
2. V misce smíchejte mrkev, pastinák, sladký brambor a cibuli.
3. V malé misce smíchejte olivový olej, med, nasekaný rozmarýn, nasekaný tymián, sůl a pepř.
4. Medovou směs přelijte přes zeleninu a promíchejte, aby byla rovnoměrně obalena.

4. Pečení Zeleniny:
1. Zeleninu rozprostřete v jedné vrstvě na velkém plechovce.
2. Asi po 30 minutách pečení kuřete vložte plechovku do trouby.
3. Zeleninu pečte 25-30 minut nebo dokud není měkká a karamelizovaná, občas promíchávejte.

5. Podávání:
1. Jakmile je kuře uvařené, vyjměte ho z trouby a nechte jej odpočinout 10-15 minut před krájením.
2. Podávejte pečené kuře s medem glazovanou kořenovou zeleninou.
3. Pokud si přejete, ozdobte čerstvými bylinkami.

Užijte si srdnaté a chutné jídlo!

Roasted Vegetables

Joe Roshkovsky

Joe Roshkovsky je zkušený autor a myšlenkový lídr v oblastech nových technologií a fintech. Má titul bakaláře v oboru ekonomie z prestižní University of Michigan, kde absolvoval s vyznamenáním. S více než desetiletou zkušeností v technologickém sektoru začal Joe svou kariéru v Nexon Innovations, přední firmě v oblasti finančních technologických řešení. Tam zdokonalil své odborné znalosti v oblasti digitálních financí, datové analýzy a vývoje produktů. Joeovo pronikavé psaní odráží jeho odhodlání zkoumat průnik financí a technologií a nabízí čtenářům cenné postřehy do rychle se vyvíjejícího prostředí. Jeho práce byla zveřejněna v řadě průmyslových publikací, což ho ustanovilo jako důvěryhodný hlas v diskurzu fintechu. Když nepisuje, Joe rád mentoruje ambiciózní profesionály v technologickém oboru a přispívá do diskusí o etickém využívání technologií.

Don't Miss

Lemon and Herb Grilled Chicken with Garlic Yogurt Sauce

Citrónovo-bylinková grilovaná kuřecí prsa s česnekovým jogurtovým sosem.

Kuřecí prsa grilované s citronem, bylinkami a česnekovou jogurtovou omáčkou
Savor the Richness of Tradition: Hungarian Goulash – A Soul-Soothing Stew

Vychutnejte si bohatství tradice: Maďarský guláš – Hřejivý pokrm pro duši

Guláš, nebo „maďarský guláš“, je mnohem víc než jen dušené