Srdnaté bylinkově pečené kuře se kořenovou zeleninou
Toto srdnaté bylinkově pečené kuře se kořenovou zeleninou je dokonalá jídlo pro jakoukoli sezónu. S křupavým zlatým kuřetem napuštěným voňavými bylinkami obklopeným pečenou kořenovou zeleninou každé sousto slibuje lahodnou chuť. Tento recept, který kombinuje jednoduché ingredience a přímé postupy, je skvělým způsobem, jak na váš stůl přinést sofistikované, ale domácí jídlo.
Ingredience:
- 1 celé kuře (asi 4-5 liber)
- 4 velké mrkve, oloupané a nakrájené na tlusté plátky
- 3 pastináky, oloupané a nakrájené na tlusté plátky
- 2 červené cibule, rozkrojené
- 5-6 stroužků česneku, rozmačkaných
- 3-4 větvičky svěžího rozmarýnu
- 3-4 větvičky svěžího tymiánu
- 1 citron, nakrájený
- 1/4 šálku olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1/2 lžičky papriky
- 1/4 šálku kuřecího vývaru
Postup:
- Předehřejte troubu na 425°F (220°C).
- Kuře důkladně opláchněte studenou vodou a osušte papírovými utěrkami.
- V velké pekáči rozložte mrkev, pastináky, červenou cibuli a česnek. Pokapejte je polovinou olivového oleje a okořeňte solí a pepřem. Zeleninu důkladně promíchejte.
- Na zeleninu položte kuře. Kuře potřete zbylým olivovým olejem a okořeňte solí, černým pepřem a paprikou. Do dutiny kuřete vložte plátky citronu, polovinu rozmarýnu a tymiánu.
- Zbývající rozmarýn a tymián rozprostřete kolem kuřete a zeleniny v pekáči.
- Kuřecí vývar nalijte na dno pekáče, aby se zelenina během pečení udržovala vlhká.
- Kuře pečte v předehřáté troubě asi 1 hodinu a 30 minut, nebo dokud maso nedosáhne vnitřní teploty 165°F (75°C) a šťávy, když je nejtlustší část kuřete propíchnuta, jsou průzračné.
- Jakmile je kuře upečené, vyjměte ho z trouby a nechte odpočívat 10-15 minut před krájením. Tím se šťávy rovnoměrně rozdělí po celém mase, udržující ho šťavnaté a chutné.
Návrh podávání:
Podávejte pečené kuře nakrájené na kousky s krásně karamelizovanou kořenovou zeleninou na straně. Skvěle k tomuto útulnému jídlu bude ladit čerstvý zeleninový salát nebo kousek křupavého chleba. Dobrou chuť!