Srdnaté a chutné mořské etouffe z Pobřeží Mexického zálivu
Mořské etouffe je ikonické jídlo z Pobřeží Mexického zálivu, kombinující lahodné mořské plody s bohatou a kořeněnou omáčkou, podávané přes horkou, nadýchanou rýži. Je to oslava chutí moře a duše kuchyně Cajun, což z něj činí dokonalé jídlo pro ty, kteří mají rádi odvážná a pohodlná jídla.
Ingredience:
– 1 libra krevet, oloupaných a začištěných
– 1 libra ocásků raků
– 1/2 šálku másla
– 1/4 šálku univerzální mouky
– 1 střední cibule, jemně nasekaná
– 1 zelená paprika, jemně nasekaná
– 2 stonky celeru, jemně nakrájené
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 2 šálky mořského nebo kuřecího vývaru
– 1 plechovka (14,5 uncí) nakrájených rajčat s jalapeňoskými papričkami
– 2 lžičky kajenského koření
– 1 lžička papriky
– 1/2 lžičky tymiánu
– 1/2 lžičky oregana
– Sůl a černý pepř dle chuti
– 1/4 šálku nasekané čerstvé petržele
– 1/4 šálku nasekané zelené cibule
– Vařená bílá rýže, k podávání
– Křenové klíčky, k podávání
Postup:
1. Příprava rů: Na velké pánvi s tlustým dnem rozpusťte máslo na středním ohni. Přidejte mouku a neustále míchejte, dokud směs nezezlá, asi 10-12 minut. Buďte trpěliví a neustále míchejte, abyste zabránili spálení.
2. Orestujte zeleninu: Přidejte nakrájenou cibuli, papriku a celer do rú. Vařte za občasného míchání, dokud zelenina není měkká, asi 5-7 minut. Přidejte česnek a restujte další minutu.
3. Vaření základu: Postupně zašlehávejte mořský nebo kuřecí vývar, dokud nebude směs hladká a zahuštěná. Přidejte nakrájená rajčata (s džusy), kajenské koření, papriku, tymián a oregano. Přiveďte k varu a nechte vařit asi 15 minut, občas míchejte.
4. Přidejte mořské plody: Přidejte krevety a ocásky raků na pánev. Vařte, dokud krevety nezezdějí a nebudou růžové a průhledné a ocásky raků budou prohřáté, asi 5-7 minut. Ochutnejte solí a pepřem podle chuti.
5. Dokončení pokrmu: Vymíchejte nasekanou petržel a zelenou cibuli. Odstraňte z tepla a nechte etouffee odpočinout pár minut, aby se chutě spojily.
6. Podávání: Podávejte mořské etouffee na horké, nadýchané bílé rýži. Podávejte s křenovými klíčky a případně s dalsí nasekanou petrželí.
Tento mořský etouffee z Pobřeží Mexického zálivu je srdný pokrm, který přináší robustní chutě jižní kuchyně na váš stůl, nabízející dokonalou rovnováhu koření, svěžesti a bohatosti. Dobrou chuť!