Srdíčkový marocký tagine s jehněčím, meruňkami a mandlemi

2024-08-14
Hearty Moroccan Lamb Tagine with Apricots and Almonds

Bohatý marocký jehněčí tagine s meruňkami a mandlemi

Marocký jehněčí tagine je bohatý a aromatický guláš, který kombinuje něžné kousky jehněčího masa s sladkými meruňkami, křehkými mandlemi a směsí koření. Toto jídlo se tradičně pomalu vaří v tagine, kónickém hliněném hrnci, který pomáhá zachovat chutě a vytvořit něžnou, rozplývající se texturu. Ideální pro pohodovou večeři, tento tagine se nejlépe podává na lůžku kuskusu nebo s teplým, křupavým chlebem.

Suroviny:
– 0,9 kg jehněčího ramene bez kostí, nakrájeného na kostky velikosti cca 2,5 cm
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 velká cibule, jemně nasekaná
– 3 stroužky česneku, prolisované
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička mletého koriandru
– 1 lžička mleté skořice
– 1/2 lžičky mletého zázvoru
– 1/2 lžičky kurkumy
– 1/4 lžičky červené papriky (volitelné)
– 240 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
– 1 plechovka (cca 410 g) louskáčků
– 120 g sušených meruněk, rozpůlených
– 60 g tenkých lískových mandlí, opečených
– 1 polévková lžíce medu
– Sůl a pepř dle chuti
– 2 polévkové lžíce čerstvé nasekané koriandrové natě
– Kuskus nebo chléb, k podávání

Postup:
1. Rozpalte olivový olej v tagine nebo těžkém hrnci na středně vysokou teplotu. Přidejte jehněčí po dávkách, opékejte ze všech stran dozlatova. Odstavte maso a dejte stranou.
2. Osmahněte cibuli ve stejném hrnci, dokud nebude měkká a skleněná, asi 5-7 minut. Přidejte česnek a vařte další minutu.
3. Vmíchejte koření (kmín, koriandr, skořici, zázvor, kurkumu a červenou papriku) a vařte přibližně 1 minutu, aby se uvolnily vůně.
4. Přidejte zpět opečené maso, vývar a louskáčky. Přiveďte směs k varu, pak ztlumte oheň, přikryjte hrnec a nechte vařit na mírném ohni 1 až 1,5 hodiny, dokud nebude jehněčí měkké.
5. Vmíchejte meruňky, med a mandle a nechte tagine vařit dalších 20-30 minut, aby se chutě spojily.
6. Ochutnejte solí a pepřem. Před podáváním posypte čerstvým koriandrem.
7. Podávejte jehněčí tagine na lůžku kuskusu nebo s teplým, křupavým chlebem, který vsákne lahodnou omáčku.

Užijte si hojnou a lahodnou marockou jehněčí tagine s meruňkami a mandlemi!

Lamb Tagine with Dates and Apricots

Mariusz Lewandowski

Mariusz Lewandowski je zkušený autor a odborník v oboru, který se specializuje na nové technologie a fintech. Má magisterský titul v oboru informatiky z prestižní Hochschule für Technik und Wirtschaft, kde si vybudoval hluboké porozumění průsečíku technologií a financí. S více než desetiletou zkušeností v technologickém sektoru Mariusz pracoval s předními firmami, včetně Synvex Technologies, kde hrál klíčovou roli při vývoji inovativních finančních řešení, která využívají nejmodernější technologie. Jeho pronikavé články, které byly publikovány v různých odborných časopisech, odrážejí záv commitment k demystifikaci složitých konceptů a zkoumání transformativního dopadu fintechu na globální ekonomiku. Mariusz neustále usiluje o vzdělávání a inspirování ostatních ohledně budoucnosti technologií ve financích.

Don't Miss

Classic Chicken Marsala: A Savory Italian-American Delight

Klasické kuře Marsala: Čerstvá italsko-americká lahůdka

Klasické kuře Marsala: Vynikající italsko-americký požitek Kuře Marsala je oblíbené
Luscious Jalfrezi with Fresh Vegetables: A Flavorful Journey from the Streets of India

Šťavnaté Jalfrezi s čerstvou zeleninou: Chuťová cesta z ulic Indie

Šťavnaté Jalfrezi s Čerstvou Zeleninou: Chuťová Cesta ze Středoindických Ulic