Srdcová polévka s čočkou a italskou klobásou: Útulná a výživná lahůdka
Tato chutná a výživná polévka s čočkou a italskou klobásou je ideální na chladné počasí nebo kdykoliv si budete přát pohodové, ale zdravé jídlo. Plná bílkovinových čoček, pikantní italské klobásy a různých aromatických zelenin je tato polévka nejen sytá, ale i lahodná. Podávejte s kouskem křupavého chleba pro kompletní jídlo.
Suroviny:
- 450 g italské klobásy (mírná nebo pikantní podle preference)
- 1 šálek sušených zelených nebo hnědých čoček, omytých a odkapaných
- 1 velká cibule, nasekaná
- 2 mrkve, oloupané a nasekané
- 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 1 plechovka (cca 410 g) nakrájených rajčat se šťávou
- 1,5 litru kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného bazalku
- Sůl a pepř dle chuti
- 2 šálky mladých listů špenátu
- Na posypání: nastrouhaný parmazán
- Křupavý chléb, k podávání (volitelné)
Postup:
- V hrnci nebo nizozemském hrnci si dejte opéct italskou klobásu na středním ohni, držte směs na drobné kousky lžící, dokud maso není růžové a začne hnědnout, asi 7-8 minut. Uvařenou klobásu vyjměte z hrnce a dejte stranou.
- Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a celer do hrnce. Vařte, dokud zelenina není měkká, asi 5-7 minut, občas promíchejte.
- Přidejte nasekaný česnek a vařte další 1-2 minuty, dokud voní.
- Vsyp čočku, nakrájená rajčata (se šťávou), kuřecí nebo zeleninový vývar, bobkové listy, sušený tymián a sušený bazalk. Směs přiveďte k varu.
- Jakmile začne vařit, snižte teplotu na minimum, přiklopte a nechte vařit 30-35 minut, nebo dokud nejsou čočky měkké.
- Vyjměte a zahoďte bobkové listy. Vrátíme uvařenou klobásu zpět do polévky. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
- Přidejte mladé listy špenátu a vařte další 2-3 minuty, dokud špenát nezvadne.
- Polévku podávejte horkou, posypanou nastrouhaným parmazánem. Podávejte s kouskem křupavého chleba, pokud chcete.
Užijte si tuto sytou a nasycující pochoutku, která se jistě stane oblíbenou rodinnou specialitou!