Srdcová bramborová polévka: Ucucávájící mísa krémové lahodnosti
Tato srdcová bramborová polévka je dokonalá směs krémových brambor, slaných zelenin a aromatických bylinek, které vytvářejí pohodlné a uspokojivé jídlo vhodné pro jakoukoli roční dobu. Je snadné ji připravit a je ideální na rodinnou večeři nebo útulné sólo jídlo. Bohatost brambor a hloubka chutí z bylinek dělají z tohoto jídla naprostou lahůdku.
Suroviny:
– 5 velkých brambor, oloupaných a nakrájených na kostičky
– 1 velká cibule, jemně nasekaná
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 3 stonky celeru, nakrájené
– 3 velké mrkve, oloupané a nakrájené na plátky
– 4 šálky kuřecího nebo zeleninového vývaru
– 1 šálek tučné smetany
– 2 lžíce másla
– 2 lžíce univerzální mouky
– 1 lžička sušeného tymiánu
– 1 lžička sušené petržele
– Sůl a pepř podle chuti
– 1 šálek nastrouhaného cheddaru (nepovinné)
– Nakrájené jarní cibulky nebo pažitka k podávání
Postup:
1. Příprava Zeleniny:
– Nakrájejte brambory na sousto velké kousky a dejte je do misky s čerstvou vodou, aby nezčernaly.
– Jemně nasekejte cibuli a najemno nasekejte česnek.
– Nakrájejte celer na kousky a nakrájejte mrkev na plátky.
2. Začněte s Základem Polévky:
– V hrnci nebo nizozemském hrnci rozpusťte máslo na středním ohni.
– Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a osmahněte, dokud cibule nezbělá a nezačne vonět, asi 5 minut.
3. Uvařte Zeleninu:
– Přidejte celer a mrkev do hrnce a vařte dalších 5 minut, dokud zelenina nezačne změkčovat.
– Odklopte nakrájené brambory a přidejte je do hrnce.
4. Přidejte Vývar a Bylinky:
– Vlijte kuřecí nebo zeleninový vývar do hrnce, zajistěte, aby byla zelenina úplně zakrytá. Pokud ne, přidejte trochu více vývaru nebo vody podle potřeby.
– Přidejte sušený tymián, sušenou petržel, sůl a pepř.
5. Dusit Polévku:
– Dovedete směs k varu, poté snižte plamen na minimum. Přikryjte a nechte dusit 20-25 minut, nebo dokud nebudou brambory a mrkev měkké.
6. Zahustění Polévky:
– V malé misce smíchejte mouku s tučnou smetanou dokud není hladká.
– Tuto směs vmíchejte do polévky, aby ji zahustila. Nechte povařit dalších 5 minut, stále míchejte.
7. Volitelně: Přidejte Sýr:
– Pokud chcete sýrovou příchuť, vmíchejte do polévky nastrouhaný cheddar, dokud se úplně nerozpustí a nezaintegruje se do polévky.
8. Podávání:
– Řízkovou polévku naberte do mís a ozdobte nakrájenými jarními cibulkami nebo pažitkou.
– Podávejte horké se šálek křupavého chleba nebo sušenek.
Užijte si svou srdcovou bramborovou polévku, dokonalé jídlo na zahřátí v chladných dnech nebo jen tak se oddat krémové lahodnosti!