Sytá dýňová pita s fetou: Útulné pohodové jídlo se špenátem a bylinkami
Tato lahodná dýňová pita s fetou je ideálním pohodovým jídlem pro chladné večery. Chuťově bohatá kombinace krémové dýně, pikantní fetové sýra a živinami nabitých špenátu zabalená v zlatavém, křehkém těstě vytváří lahodné jídlo, které lze jíst horké přímo z trouby nebo jako svačinu i druhý den. Toto jídlo je plné sytých bylinek a koření, které zvýrazňují přirozenou sladkost dýně, čímž se stává vydatnou a uspokojující vegetariánskou volbou.
Ingredience:
Na těsto:
– 2 1/2 šálky hladké mouky
– 1 hrnek nesoleného másla (studené a nakrájené na kostky)
– 1/2 lžičky soli
– 1/4 šálku ledové vody
Na náplň:
– 1 malá dýně (oloupaná, vydlabaná a nakrájená na kostky)
– 1 hrnek fetového sýra (nalomíme)
– 2 šálky čerstvého špenátu (nasekaného)
– 1 velká cibule (jemně nasekaná)
– 2 stroužky česneku (nasekané)
– 1 lžíce olivového oleje
– 1 lžička sušeného tymiánu
– 1 lžička sušeného oregána
– Sůl a pepř podle chuti
– 3 velká vejce
– 1/2 šálku tučné smetany
Postup:
1. Příprava těsta:
1. V míse smíchejte mouku a sůl.
2. Přidejte nakrájené máslo k mouce a pomocí čepelky nebo vidličky promíchejte, dokud směs nebude připomínat hrubé drobenky.
3. Postupně přilijte ledovou vodu po lžičkách, míchejte, dokud se těsto nezačne spojovat.
4. Těsto vytvarujte do disku, zabaľte do potravinářské fólie a dejte alespoň na 30 minut do chladničky.
2. Příprava náplně:
1. Předehřejte troubu na 375°F (190°C).
2. Dýňové kostky promíchejte s olejem a špetkou soli a pepře. Rozprostřete je na plech a pečte 25-30 minut, nebo dokud nezměknou. Dejte stranou schladit.
3. Na pánvi rozehřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte nasekanou cibuli a restujte do sklovata, asi 5 minut.
4. Přidejte nasekaný česnek, tymián, oregáno a nakrájený špenát na pánev. Vařte, dokud špenát nezvadne, asi 2-3 minuty. Odstraňte z tepla a nechte zchladnout trochu.
3. Seďte pitu:
1. V misce smíchejte napečenou dýni, směs se špenátem a nalomí fetový sýr.
2. Ve druhé misce smíchejte vejce a tučnou smetanu. Osolte a opepřete.
3. Vlijte směs s vejci nad dýňovou a špenátovou směsí, jemně promíchejte.
4. Válejte těsto a naplňte pita:
1. Na lehce pomoučené ploše rozválejte vychlazené těsto tak, aby pasovalo na 9″ pita misku, s nějakým převisem.
2. Přesuňte těsto do misky na pitu a ustřihněte přebytek. Podle libosti okrajujte okraje.
3. Naplňte připravené těsto náplní.
5. Pečte pitu:
1. Pečte v předehřáté troubě 35-40 minut, nebo dokud těsto nezezlátne a náplň se usadí.
2. Nechte pitu trochu vychladnout před krájením a podáváním.
Tato Sytá dýňová pita s fetou se jistě stane oblíbeným rodinným jídlem, s kombinací slaných a sladkých chutí zabalena v máslovém těstě. Je ideální na útulnou večeři nebo na sváteční příležitost!