Sytná jollof rýže: Chutné tradiční jídlo ze západní Afriky
Jollof rýže je oblíbené jídlo ze západní Afriky známé pro své bohaté, slané příchutě a živě oranžovou barvu. Jedná se o jídlo, které se připravuje v jednom hrnci, ideální pro rodinná setkání, speciální příležitosti nebo kdykoliv toužíte po sytém a chutném pokrmu. Tento recept kombinuje rýži s rajčaty, cibulí a celou řadou koření, vytvářejíc tak pocit pohodlí a sytosti, který vás přenes na rodinnou půdu.
Ingredience:
– 2 šálky dlouzozrnné parboiled rýže
– 1/4 šálku rostlinného oleje
– 1 velkou cibuli, jemně nasekanou
– 2 stroužky česneku, prolisované
– 2 cm kousek zázvoru, nasekaného
– 1 červenou papriku, nakrájenou
– 1 zelenou papriku, nakrájenou
– 2 čerstvá rajčata, nakrájená
– 1 plechovka (400 g) nasekaných rajčat
– 1 lžíci rajčatového protlaku
– 2 šálky kuřecího vývaru nebo vody
– 1 lžičku kari
– 1 lžičku tymián
– 1 lžičku papriku
– 1 bobkový list
– sůl a pepř podle chuti
– 2 mrkve, oloupané a nakrájené
– 1 šálek hrášku (čerstvý nebo zmražený)
– 450 g uvařeného kuřecího masa (volitelně pro přídavek bílkovin)
– čerstvá petržel nebo jarní cibulka na ozdobu
Postup:
1. Příprava rýže:
Opláchněte rýži pod tekoucí vodou do doby, než se voda vyčistí. Tím odstraníte přebytečný škrob a rýže bude méně lepkavá.
2. Osmažte aromatické přísady:
Ve velkém hrnci nebo nizozemském hrnci zahřejte rostlinný olej na středním ohni. Přidejte nasekanou cibuli a vařte do doby, než změknou a zezlátnou, asi 5 minut. Přidejte prolisovaný česnek a zázvor, osmažte dalších 1-2 minuty, dokud nezačnou vonět.
3. Ohuste zeleninu:
Přidejte nasekané papriky, čerstvá rajčata a mrkev do hrnce. Dobře promíchejte a vařte dalších 5 minut, dokud zelenina nezačne změkčovat.
4. Přidejte rajčata a koření:
Vmíchejte nasekaná konzervovaná rajčata, rajčatový protlak, kari, tymián, papriku, bobkový list, sůl a pepř. Nechte směs provařit asi 10 minut, občas míchejte, aby se nepřipálila.
5. Přidejte rýži a vývar:
Přidejte opláchnutou rýži do hrnce, míchejte, aby se rýže obalila směsí rajčat. Přilijte kuřecí vývar nebo vodu, ujistěte se, že tekutina pokrývá rýži asi o centimetr. Dobře promíchejte.
6. Vaření rýže:
Směs přiveděte k varu, pak snižte teplotu na nízko. Zakryjte hrnec s přiléhavým víkem a nechte vařit asi 20-25 minut, nebo dokud se rýže uvaří a absorbuje tekutinu. Pokud používáte čerstvý hrášek, přidejte ho během posledních 10 minut vaření. Jestliže používáte zmražený hrášek, přidejte ho během posledních 5 minut.
7. Přidejte kuře (volitelně):
Pokud přidáváte vařené kuře, vmíchejte ho do rýže během posledních 5 minut vaření, aby se prohřálo.
8. Podávejte:
Jakmile je rýže hotová, odstraňte hrnec z ohně a nechte ho, zakrytý, odpočívat dalších 5 minut. Rýži rozprostřete vidličkou a vyndejte bobkový list. Ozdobte čerstvou petrželí nebo jarní cibulkou.
9. Dobrou chuť:
Podávejte horkou jollof rýži a vychutnejte si toto syté, chutné jídlo s rodinou a přáteli. Doplněte ho vedlejším jídlem z plantánů nebo jednoduché salátem pro kompletní jídlo.