Srdnaté toskánské bylinkové kuře
Toto srdnaté toskánské bylinkové kuře je chutné a aromatické jídlo, které přinese autentickou chuť Toskánska na váš stůl. Měkké kuřecí prsa jsou ochucená směsí koření a bylinek, poté dušená ve vůněné rajčatové a bílé vinné omáčce. Toto jídlo je ideální pro rodinné večeře nebo hosty, protože je impozantní a neuvěřitelně chutné.
Ingredience:
– 4 kousky kuřecích prsou bez kůže a kostí
– 1 lžička sušeného rozmarýnu
– 1 lžička sušeného tymiánu
– 1 lžička sušeného oregána
– 1 lžička papriky
– 1 lžička soli
– 1/2 lžičky černého pepře
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 střední cibule, jemně nasekaná
– 4 stroužky česneku, nasekané
– 1 hrnek kuřecího vývaru
– 1/2 hrnku suchého bílého vína
– 1 plechovka (cca 400g) nasekaných rajčat
– 1 hrnek smetany ke šlehání
– 1/2 hrnku nastrouhaného parmazánu
– 1/4 hrnku čerstvě nasekané petržele
Postup:
1. Ochucení kuřete: V malé míse smíchejte rozmarýn, tymián, oregáno, papriku, sůl a pepř. Tuto bylinkovou směs vtřete do kuřecích prsou.
2. Zprudka osmažení kuřete: Na pánvi rozehřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte kuřecí prsa a zprudka osmažte z obou stran dozlatova, asi 5 minut z každé strany. Kuře odklopte z pánve a odložte stranou.
3. Příprava omáčky: Do téže pánve přidejte nasekanou cibuli a česnek. Orestujte 3-4 minuty, než cibule změkne a omastí.
4. Deglace pánve: Přilijte kuřecí vývar a bílé víno a vše promíchejte, aby se odstranily připálené kousky z dna pánve. Přiveďte k varu.
5. Přidání rajčat: Vmíchejte nasekaná rajčata s šťávou. Vraťte kuřecí prsa do pánve, přikryjte a snižte teplotu na minimum. Nechte vařit asi 20 minut, nebo dokud není kuře propečené.
6. Dokončení omáčky: Jakmile je kuře uvařené, vyjměte ho z pánve. Vmíchejte smetanu a parmazán a nechte omáčku provařit dalších 5 minut, dokud lehce nezhoustne.
7. Servírování: Vraťte kuře do pánve a lehce podlijte omáčkou. Ozdobte čerstvě nasekanou petrželí a podávejte ihned.
Toto srdnaté toskánské bylinkové kuře se skvěle hodí k máslíkovému bramboru, al dente těstovinám nebo křupavému chlebu, který nasaje lahodnou omáčku. Dobrou chuť!