Sýrová jablečno-dýňová polévka: Těšte se na zdravý podzimní lahůdku
Tato sýrová jablečno-dýňová polévka je typickým receptem na podzim, který kombinuje sladkou, šťavnatou chuť jablek s bohatou, jemnou chutí dýně. Perfektní pro útulný večer nebo oslavu, tato krémová polévka je jak pohodlná, tak výživná. Směs sezónní podzimní produkce odkazuje na to nejlepší z úrody, zakončená náznakem koření pro zahřátí.
Suroviny:
- 2 šálky dýňového pyré (čerstvé nebo z konzervy)
- 2 střední jablka (např. Granny Smith nebo Honeycrisp), oloupaná, očištěná a nakrájená
- 1 střední cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 šálek jablečného moštu
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky mletých hřebíčků
- Sůl a pepř dle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 šálek tučné smetany (volitelné)
- Citronová natě (na ozdobu)
Postup:
- V hrnci rozehřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek, restujte do zlatova a aromatického stavu, asi 5 minut.
- Přidejte nakrájená jablka do hrnce a vařte dalších 5 minut za občasného míchání.
- Vmíchejte dýňové pyré, zeleninový vývar a jablečný mošt do hrnce a přiveďte směs k varu.
- Ve chvíli varu snižte teplotu na simmer. Přidejte mletou skořici, muškátový oříšek, zázvor a hřebíček. Ochutnejte solí a pepřem.
- Nechejte polévku simmerovat asi 20 minut, nebo dokud nejsou jablka měkká.
- Pomocí mixéru (nebo postupným přenosem polévky do obyčejného mixéru) rozmixujte polévku do hladka.
- Pokud použijete, vmíchejte tučnou smetanu pro zvýraznění hustoty a krémovosti polévky.
- Ještě 5 minut nechte simmerovat, poté odstraňte z tepla.
- Polévku naberte do mís, ozdobte nakrájenou citronovou natí a podávejte s křupavým chlebem nebo přílohou. Dobrou chuť k jablečno-dýňové polévce!