Sýtá polévka z červeného lůk kapusty a papriky
Příjemné a výživné jídlo, které je ideální na útulný večer, sýtá polévka z červeného lůk kapusty a papriky spojuje zemitou bohatost čočky se sladkými a pikantními chutěmi červené papriky. Tato sytá polévka obsahuje bílkoviny, vlákninu a různorodé vitamíny, dělající ji tak zdravou jako je chutná.
Ingredience:
– 1 hrnek suchých čoček, omytých a pročištěných
– 1 velká červená paprika, nakrájená na kostičky
– 1 středně velká cibule, nakrájená
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1 velká mrkev, nakrájená na kostičky
– 1 lodyha řapíkatého celeru, nakrájená na kostičky
– 1 plechovka (14,5 oz) nakrájených rajčat, s džusem
– 4 hrnky zeleninového vývaru
– 1 lžička mletého kmínu
– 1/2 lžičky uzené papriky
– 1/2 lžičky kurkumy
– 1 bobkový list
– Sůl a pepř, podle chuti
– 2 lžíce olivového oleje
– Čerstvá petržel, nasekaná, na ozdobu
Postup:
1. Příprava zeleniny:
– V hrnci rozehřejte olivový olej na středním ohni.
– Přidejte cibuli, česnek, mrkev a celer. Osmažte asi 5-7 minut, dokud zelenina změkne a cibule zesvětí.
2. Přidání červené papriky a koření:
– Vmíchejte nakrájenou červenou papriku a vařte další 3-4 minuty.
– Přidejte mletý kmín, uzenou papriku a kurkumu. Dobře promíchejte a nechte koření vařit další minutu, aby uvolnilo své aroma.
3. Smíchejte čočku, rajčata a vývar:
– Přidejte čočku, nakrájená rajčata (s džusem), zeleninový vývar a bobkový list do hrnce.
– Vše dobře promíchejte a přiveďte k varu.
4. Vaření polévky:
– Jakmile zaječí, snižte teplotu na minimum, přikryjte hrnec a nechte polévku vařit asi 30-35 minut, nebo dokud nebudou čočka měkká. Občas promíchejte.
5. Ochutnejte a dochuťte:
– Odstraňte bobkový list.
– Ochutnejte polévku a podle chuti přidejte sůl a pepř.
6. Podávání:
– Nalejte polévku do mís a ozdobte nasekanou petrželí.
Dobrou chuť k sýté polévce z červeného lůku kapusty a papriky s kouskem křupavého chleba nebo jednoduchým zeleninovým salátem pro kompletní jídlo!