Srdci potěšující lahůdka s kvinoou a červenými čočkami
Tento výživný pokrm kombinuje bohaté chutě kvinoe a červených čoček, vytvářející sýtné a uspokojivé jídlo ideální na oběd nebo večeři. Plný bílkovin, vlákniny a esenciálních živin je to skvělá volba pro každého, kdo hledá zdravé a syté jídlo. Přidání čerstvé zeleniny a aromatických koření dodává hloubku a svěžest tomuto lahodnému pokrmu.
Suroviny:
– 1 hrnek kvinoe
– 1 hrnek červených čoček
– 1 cibule, jemně nakrájená
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1 mrkev, nakrájená na kostičky
– 1 paprika, nakrájená na kostičky
– 1 cuketa, nakrájená na kostičky
– 1 plechovka (14.5 oz) nasekaných rajčat
– 4 hrnky zeleninového vývaru
– 2 lžičky kmínu
– 1 lžička kurkumy
– 1 lžička papriky
– Sůl a pepř podle chuti
– 2 lžíce olivového oleje
– Čerstvá koriandr na ozdobu
– Plátky citronu k podávání
Postup:
1. Kvinoi a červené čočky propláchněte samostatně pod tekoucí vodou, dokud voda nebude čistá. Odložte stranou.
2. V hrnci na nž středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte jemně nasekanou cibuli a nasekaný česnek, osmahněte asi 5 minut, dokud cibule není sklenutá.
3. Přidejte nakrájenou mrkev, papriku a cuketu do hrnce. Vařte dalších 5 minut za občasného míchání.
4. Vymíchejte kmín, kurkumu a papriku. Nechte koření osmažit asi 1 minutu, aby se zvýšil jeho aroma.
5. Přidejte opláchnutou kvinoi a červené čočky do hrnce, vmíchejte je se zeleninou a kořením.
6. Přidejte nakrájená rajčata (s šťávou) a 4 hrnky zeleninového vývaru. Ochutnejte solí a pepřem.
7. Přiveďte směs k varu, snižte teplotu na minimum a přiklopte hrnec. Vařte asi 25-30 minut, dokud kvinoa a čočka nejsou měkké a většina tekutiny se neabsorbuje.
8. Jakmile je vaření hotové, hrnec s kvinoou a čočkou rozprostřete vidličkou. Pokud je třeba, upravte koření.
9. Podávejte Srdci potěšující lahůdku s kvinoou a červenými čočkami horkou, ozdobenou čerstvým koriandrem a plátkem citronu na boku pro osvěžující finiš.
Užijte si tento zdravý a chutný pokrm, který jistě uspokojí vaše chuťové pohárky a posilní váš organismus!