Syrový pastýřský koláč: Sytý a slaný klasický komfortní pokrm
Syrový pastýřský koláč je tradiční komfortní pokrm pocházející z Velké Británie. Jedná se o sytý masový koláč s krustou nebo vrstvou bramborové kaše. Syrový pastýřský koláč je obvykle připravován s mletým jehněčím masem, ale existují i varianty s jinými druhy masa. Jedná se o zdravý a nasycující pokrm, který přináší teplo a pohodlí, ideální pro chladné dny nebo kdykoli máte chuť na chutný a sytý pokrm.
Ingredience:
- 450 g mletého jehněčího masa (nebo hovězího, pokud preferujete)
- 1 velká cibule, nakrájená
- 2 hrnky směsné zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 hrnek hovězího vývaru
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 4 hrnky bramborové kaše
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 hrnek nastrouhaného chedaru (volitelné)
Postup:
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Na velké pánvi zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte, dokud se nestane průsvitnou.
- Přidejte mleté jehněčí maso na pánvi. Restujte, dokud maso nezezloutne a již nebude růžové, při vaření je rozmělňujte lžící.
- Přidejte směsnou zeleninu a vařte dalších 3-4 minuty.
- Vmixujte rajčatový protlak, hovězí vývar, worcesterskou omáčku a tymián. Osolte a opepřete dle chuti. Nechte směs provařit asi 10 minut, dokud nezhoustne.
- Nalijte maso se zeleninou do pekáčku a rozetřete rovnoměrně.
- Naneste bramborovou kaši na masovou směs, ujistěte se, že je kompletně překryta. Pokud chcete, pomocí vidličky vytvořte na vrchu dekorativní vzor. Pokud používáte nastrouhaný chedar, posypte ho na bramborovou kaši.
- Pékáte v předehřáté troubě asi 25-30 minut, nebo dokud vrchní část nezezloutne a okraje nezačnou bublat.
- Vyjměte z trouby a nechte odpočinout několik minut před podáváním.
Užijte si svůj Syrový pastýřský koláč, nadčasový a chutný pokrm, který jistě potěší celou rodinu!