Sytný čočkový a zeleninový guláš: Výživná a chutná pohodová pochoutka
Čočkový a zeleninový guláš je sytá, výživná a chutná pochoutka ideální na útulnou večeři. Bohatý na proteiny, vlákninu a vitamíny, tento guláš spojuje jemné čočkoviny s blandýnou zeleninou, vytvářejíc zdravé jídlo, které je zároveň vydatné a zdravé. Toto jídlo není pouze snadné připravit, ale je také variabilní, umožňuje vám přidat svou oblíbenou zeleninu či koření podle vašeho gusta.
Ingredience:
Na guláš:
1 hrnek hnědých nebo zelených čočkovin, omyté
1 velká cibule, nakrájená na kostičky
2 stroužky česneku, nasekané
2 mrkve, oloupané a nakrájené na půlkolečka
2 stvoly celeru, nakrájené
1 paprika, nakrájená na kostičky
1 cuketa, nakrájená na kostičky
1 plechovka (14,5 oz) nasekaných rajčat
4 hrnky zeleninového vývaru (nebo vody)
2 lžíce olivového oleje
1 lžička mletého kmínu
1 lžička uzené papriky
1 bobkový list
Sůl a pepř dle chuti
Čerstvá petržel nebo koriandr, nakrájené (na ozdobu)
Volitelné přísady:
1 hrnek špenátu nebo kapusty, nakrájené
1 lžička sušeného tymiánu nebo rozmarýnu
1/2 hrnku mraženého hrášku
Pokyny:
1. Příprava ingrediencí:
Čočkoviny omyjte pod tekoucou vodou a dejte stranou.
Nakrájejte všechnu zeleninu a nadrobno nakrájejte česnek.
2. Osmažte bylinky:
V hrnci rozehřejte olivový olej na středním plameni.
Přidejte nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Osmažte asi 5 minut, dokud cibule není sklovitá a voňavá.
3. Přidejte zeleninu:
Přidejte mrkev, celer, papriku a cuketu.
Vařte dalších 5-7 minut, občas míchejte, dokud zelenina nezačne změkčovat.
4. Smíchejte čočku a koření:
Přidejte omyté čočkoviny do hrnce.
Přidejte mletý kmín, uzenou papriku a bobkový list. Dobře promíchejte, aby se čočkoviny a zelenina obalily kořením.
5. Přidejte tekutiny:
Přilijte nasekaná rajčata (s džusem) a zeleninový vývar.
Přiveďte směs k varu, pak snižte plamen na minimum a hrnec přiklopte.
6. Uvařte guláš:
Nechte guláš vařit asi 30-40 minut nebo dokud nebudou čočkoviny měkké a zelenina uvařená.
Pokud přidáváte volitelnou zeleninu nebo hrášek, vmíchejte je během posledních 5 minut vaření.
7. Osušte a podávejte:
Odstraňte bobkový list.
Dochutíme guláš solí a pepřem podle chuti.
* Před podáváním ozdobte čerstvou petrželí nebo koriandrem.
Podávejte čočkový a zeleninový guláš horký s křupavým chlebem nebo přes postel rýže pro kompletní a nasycující jídlo.