Srdcová bramborová polévka: Utišující miska krémové lahodnosti
Tato srdcová bramborová polévka je dokonalá kombinace krémových brambor, slaných zelenin a aromatických bylinek, které vytvářejí utišující a uspokojivé jídlo vhodné pro jakoukoli roční dobu. Je snadno připravitelná a perfektní pro rodinnou večeři nebo útulné večeře pro jednoho. Hodvábna brambor a hloubka chutí bylinek učiní z tohoto jídla absolutní lahůdku.
Ingredience:
– 5 velkých brambor nebo delikates, loupaných a nakrájených
– 1 velká cibule, jemně nasekaná
– 2 stroužky česneku, nakrájené
– 3 stonky celeru, nakrájené
– 3 velké mrkve, oloupané a nakrájené na plátky
– 4 hrnky kuřecího nebo zeleninového vývaru
– 1 hrnek smetany ke šlehání
– 2 lžíce másla
– 2 lžíce hladké mouky
– 1 lžička sušeného tymiánu
– 1 lžička sušené petržele
– Sůl a pepř dle chuti
– 1 hrnek nastrouhaného chedaru (volitelně)
– Nakrájená pažitka nebo jarní cibulka na ozdobu
Postup:
1. Příprava zeleniny:
– Nakrájejte brambory na kousky velikosti sousta a dejte je do misky studené vody, aby nezčernaly.
– Jemně nasekejte cibuli a nadrobno nasekejte česnek.
– Nakrájejte celer a nakrájejte mrkev na plátky.
2. Začněte s polévkovým základem:
– V hrnci nebo holandské troubě rozpusťte máslo na středním ohni.
– Přidejte nakrájenou cibuli a česnek do hrnce a restujte, dokud cibule není průsvitná a vonná, asi 5 minut.
3. Vaření zeleniny:
– Přidejte do hrnce celer a mrkev a vařte dalších 5 minut, dokud zelenina nezačne změkčovat.
– Odklopte nakrájené brambory a přidejte je do hrnce.
4. Přidejte vývar a koření:
– Vlijte kuřecí nebo zeleninový vývar do hrnce, zajistěte, že jsou zeleniny zcela ponořeny. Pokud ne, přidejte trochu více vývaru nebo vody podle potřeby.
– Vmíchejte sušený tymián, sušenou petržel, sůl a pepř.
5. Vařte polévku:
– Směs přiveďte k varu, pak snižte plamen na minimum. Zakryjte hrnec a nechte vařit po dobu 20-25 minut nebo dokud nejsou brambory a mrkev měkké.
6. Zahustěte polévku:
– V malé míse smíchejte hladkou mouku a smetanu ke šlehání, dokud není hladká.
– Tento mix vmíchejte do polévky, aby se zahustila. Nechte vařit dalších 5 minut za stálého míchání.
7. Volitelně: Přidejte sýr:
– Pokud chcete sýrovou příchuť, vmíchejte nahrubě nastrouhaný cheddar, dokud se úplně nerozpustí a nezačlení do polévky.
8. Podávejte:
– Polévku naberte do misek a ozdobte nasekanou pažitkou nebo jarní cibulkou.
– Podávejte horké s kouskem křupavého pečiva nebo sušenek.
Užijte si svou srdcovou bramborovou polévku, dokonalé jídlo na zahřátí v chladných dnech nebo jen tak si pochutnat na lahodné krémové pochoutce!