Chutný marocký kuřecí tagine: Lahodný kořeněný hovězí se sušenými meruňkami a mandlemi
Marocký kuřecí tagine je chutný a aromatický hovězí, který kombinuje něžné kuřecí maso, sladké meruňky a křupavé mandle s pestrou paletou koření, aby vytvořil pokrm, který je zároveň příjemný a exotický. Tento tradiční severoafrický pokrm se vaří pomalu, aby se chutě spojily, což ho dělá ideálním jak na speciální příležitosti, tak na každodenní jídla. Podávejte ho s kuskusem nebo s hrubým chlebem, abyste namočili do bohaté omáčky.
Ingredience
Pro marinádu kuřete:
1 kg kuřecích stehen, s kostí a bez kůže
2 lžíce olivového oleje
1 lžička mletého kmínu
1 lžička mletého koriandru
1 lžička mleté papriky
1 lžička mletého zázvoru
1/2 lžičky skořice
1/4 lžičky kurkumy
2 stroužky česneku, nasekané
Sůl a pepř podle chuti
Pro tagine:
2 lžíce olivového oleje
1 velká cibule, jemně nasekaná
3 stroužky česneku, nasekané
1 lžička mletého kmínu
1 lžička mletého koriandru
1 lžička mleté papriky
1 skořicový proutek
1 hrnek kuřecího vývaru
1 plechovka (400 g) nakrájených rajčat
1 hrnek sušených meruněk, na půl
1/2 hrnku pražených mandlek
1 lžíce medu
1/4 hrnku nasekané čerstvé koriandrové natě
1/4 hrnku nasekané čerstvé petržele
* Sůl a pepř podle chuti
Instrukce
Marinujte kuře:
1. V míse smíchejte olivový olej, kmín, koriandr, papriku, zázvor, skořici, kurkumu, česnek, sůl a pepř.
2. Přidejte kuřecí stehna a promíchejte, aby byla celá pokrytá. Pokryjte mísu a nechte marinovat v lednici minimálně 1 hodinu, ideálně přes noc.
Příprava tagine:
1. Na velkém tagine nebo těžkém hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni.
2. Přidejte jemně nasekanou cibuli a vařte, dokud nezměkne, asi 5 minut.
3. Přidejte česnek, mletý kmín, mletý koriandr, mletou papriku a skořicový proutek. Vařte další 2 minuty, dokud nezačne vonět.
4. Přidejte marinovaná kuřecí stehna do hrnce a opečte je ze všech stran.
5. Přidejte kuřecí vývar a plechovku rajčat. Přiveďte směs k varu, pak snižte oheň na minimum a přikryjte.
6. Vařte 30 minut za občasného míchání.
7. Přidejte sušené meruňky a med. Pokračujte v vaření dalších 20-30 minut, nebo dokud není kuře měkké a úplně uvařené.
8. Zamíchejte do něj pražené mandle, koriandr a petrželku. Dochutíme solí a pepřem.
Podávejte:
Podávejte marocký kuřecí tagine teplý, s kuskusem nebo s kůrčím chlebem. Podle chuti ozdobte nasekaným koriandrem a petrželkou.
Užijte si bohaté a aromatické chutě tohoto marockého dobrodružství!