Srdčitá marocká kuřecí tajine: Lahodně kořeněné dušené maso s meruňkami a mandlemi

2024-08-19
Hearty Moroccan Chicken Tagine: A Deliciously Spiced Stew with Apricots and Almonds

Chutný marocký kuřecí tagine: Lahodný kořeněný hovězí se sušenými meruňkami a mandlemi

Marocký kuřecí tagine je chutný a aromatický hovězí, který kombinuje něžné kuřecí maso, sladké meruňky a křupavé mandle s pestrou paletou koření, aby vytvořil pokrm, který je zároveň příjemný a exotický. Tento tradiční severoafrický pokrm se vaří pomalu, aby se chutě spojily, což ho dělá ideálním jak na speciální příležitosti, tak na každodenní jídla. Podávejte ho s kuskusem nebo s hrubým chlebem, abyste namočili do bohaté omáčky.

Ingredience

Pro marinádu kuřete:

1 kg kuřecích stehen, s kostí a bez kůže
2 lžíce olivového oleje
1 lžička mletého kmínu
1 lžička mletého koriandru
1 lžička mleté papriky
1 lžička mletého zázvoru
1/2 lžičky skořice
1/4 lžičky kurkumy
2 stroužky česneku, nasekané
Sůl a pepř podle chuti

Pro tagine:

2 lžíce olivového oleje
1 velká cibule, jemně nasekaná
3 stroužky česneku, nasekané
1 lžička mletého kmínu
1 lžička mletého koriandru
1 lžička mleté papriky
1 skořicový proutek
1 hrnek kuřecího vývaru
1 plechovka (400 g) nakrájených rajčat
1 hrnek sušených meruněk, na půl
1/2 hrnku pražených mandlek
1 lžíce medu
1/4 hrnku nasekané čerstvé koriandrové natě
1/4 hrnku nasekané čerstvé petržele
* Sůl a pepř podle chuti

Instrukce

Marinujte kuře:

1. V míse smíchejte olivový olej, kmín, koriandr, papriku, zázvor, skořici, kurkumu, česnek, sůl a pepř.
2. Přidejte kuřecí stehna a promíchejte, aby byla celá pokrytá. Pokryjte mísu a nechte marinovat v lednici minimálně 1 hodinu, ideálně přes noc.

Příprava tagine:

1. Na velkém tagine nebo těžkém hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni.
2. Přidejte jemně nasekanou cibuli a vařte, dokud nezměkne, asi 5 minut.
3. Přidejte česnek, mletý kmín, mletý koriandr, mletou papriku a skořicový proutek. Vařte další 2 minuty, dokud nezačne vonět.
4. Přidejte marinovaná kuřecí stehna do hrnce a opečte je ze všech stran.
5. Přidejte kuřecí vývar a plechovku rajčat. Přiveďte směs k varu, pak snižte oheň na minimum a přikryjte.
6. Vařte 30 minut za občasného míchání.
7. Přidejte sušené meruňky a med. Pokračujte v vaření dalších 20-30 minut, nebo dokud není kuře měkké a úplně uvařené.
8. Zamíchejte do něj pražené mandle, koriandr a petrželku. Dochutíme solí a pepřem.

Podávejte:

Podávejte marocký kuřecí tagine teplý, s kuskusem nebo s kůrčím chlebem. Podle chuti ozdobte nasekaným koriandrem a petrželkou.

Užijte si bohaté a aromatické chutě tohoto marockého dobrodružství!

Don't Miss

Flavorful Thai Red Curry with Chicken and Vegetables

Chuťově bohaté Thajské červené kari s kuřetem a zeleninou

Chutné thajské červené kari s kuřetem a zeleninou Toto exotické
Prosciutto-Wrapped Pork Tenderloin with Roasted Vegetables and Herb Sauce

Prosciutto obalený vepřový řízek s pečeným zeleninou a bylinkovou omáčkou

Vepřová panenka obalená prosciuttem s pečenou zeleninou a bylinkovou omáčkou