Španělské špízy Pinchos (Pintxos)
Pinchos, také známé jako „pintxos“, jsou klasickým španělským snackem, který se často podává v barech a tapas restauracích. Název „pincho“ pochází ze španělského slovesa „pinchar“, což znamená „bodnout“, odkazující na špejle často používané k udržení ingrediencí pohromadě na těchto malých špízích. Kombinace masa, zeleniny a chutných marinád dělá z Pinchos lahodné občerstvení pro jakoukoli příležitost.
Ingredience:
– 500 g kuřecího prsa nakrájeného na kousky
– 1 červená paprika nakrájená na kousky
– 1 zelená paprika nakrájená na kousky
– 1 červená cibule nakrájená na kousky
– 2 stroužky česneku, nasekaného
– 1 lžička uzené papriky
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička sušeného oregana
– 1/2 lžičky mletého černého pepře
– 1/4 lžičky soli
– 2 lžíce olivového oleje
– šťáva z 1 citronu
– čerstvá petrželka, nasekaná (jako ozdoba)
– dřevěné nebo kovové špejle
Postup:
1. Maso marinovat:
a. V míse smíchejte nasekaný česnek, uzenou papriku, mletý kmín, sušený oregano, mletý černý pepř, sůl, olivový olej a citronovou šťávu.
b. Přidejte kousky kuřecího masa do mísy a dobře promíchejte, dokud není kuře úplně potaženo marinádou.
c. Zakryjte mísu potravinovou fólií a nechte marinovat v lednici minimálně 30 minut (nebo přes noc pro intenzivnější chuť).
2. Příprava špízů:
a. Pokud používáte dřevěné špejle, namočte je do vody minimálně 15 minut, abyste zabránili spálení.
b. Navlečte marinované kousky kuřecího masa na špejle a střídejte s kousky červené papriky, zelené papriky a červené cibule.
3. Příprava Pinchos:
a. Předehřejte gril nebo grilovací pánev na střední až vysokou teplotu.
b. Položte špejle na gril a grilujte 10-12 minut, občas obracíce, dokud není kuře úplně uvařené a zelenina lehce zhnědla.
4. Podávání:
a. Přenesete uvařené pinchos na servírovací talíř.
b. Ozdobte čerstvě nasekanou petrželkou.
c. Ihned podávejte s plátky citronu po stranách pro extra osvěžení.
Užijte si své lahodné španělské špízy Pinchos! Tento pokrm je skvělý jako předkrm nebo lehké jídlo a skvěle doplňuje sklenku chlazeného španělského vína nebo piva.