Lahodné rizoto s chutnými chřestem a lososem
Tento elegantní a lahodný pokrm spojuje jemné chutě chřestu a lososa s krémovou konzistencí rizota. Ideální pro speciální večeři nebo jakoukoli příležitost, kdy chcete své hosty nadchnout, toto rizoto je zároveň vydatné a výživné. Bílé víno a parmazán přidávají bohatost a hloubku do pokrmu, čímž se stává opravdovým gastronomickým lahoděním.
Suroviny:
- 1 šálek rýže Arborio
- 1 svazek chřestu, očištěný a nakrájený na kousky délky 2,5 cm
- 225 g čerstvého lososa, nakrájený na malé kostky
- 1 malá cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 120 ml suchého bílého vína
- 4 hrnky kuřecího nebo zeleninového vývaru, udržovaného teplého
- 60 g natřeného parmazánu
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- Sůl a pepř dle chuti
- Čerstvá petrželka, nasekaná (na ozdobení)
- Límčíkové krajíce (nepovinné, k podávání)
Postup:
- Na velké pánvi zahřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte do doby, než cibule zezlá, asi 5 minut.
- Přidejte rýži Arborio do pánve a dobře promíchejte, aby se zrno rýže obalilo olejem a směsí s cibulí. Vařte 2-3 minuty, dokud rýže na okrajích nezačne vypadat mírně průsvitně.
- Přilijte bílé víno a neustále míchejte, dokud je víno zcela absorbováno rýží.
- Přidejte jednu naběračku teplého vývaru k rýži a pokračujte v míchání, dokud se vývar plně nevstřebá. Opakujte tento proces, přidávající jednu naběračku vývaru po jedné a míchejte, dokud se všechen vývar nevstřebá. Tento proces obvykle trvá asi 18-20 minut.
- Zhruba 10 minut před dokončením rizota přidejte kousky chřestu a pokračujte v pečení za občasného míchání.
- V samostatné pánvi rozpusťte máslo na středním plameni a přidejte nakrájený losos. Lososa osmahněte, dokud není právě propečený, asi 3-5 minut. Ochutnejte solí a pepřem dle chuti.
- Jakmile je rizoto krémové a rýže je měkká, ale stále mírně pevná na skus, vmíchejte uvařený losos a parmazán. Jemně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. Případně přidejte více soli a pepře podle potřeby.
- Rizoto odstraňte z tepla a nechte chvilku odpočinout před podáváním.
- Podávejte rizoto v individuálních mísách s ozdobenou čerstvou petrželkou. Volitelně můžete podávat limčíkové krajíce na straně pro dodatečnou osvěžující chuť.
Užijte si vaše lahodné rizoto s chutnými chřestem a lososem s sklenicí vašeho oblíbeného bílého vína. Dobrou chuť!