Savory Asparagus and Salmon Risotto

Lahodné rizoto s chutnými chřestem a lososem

Tento elegantní a lahodný pokrm spojuje jemné chutě chřestu a lososa s krémovou konzistencí rizota. Ideální pro speciální večeři nebo jakoukoli příležitost, kdy chcete své hosty nadchnout, toto rizoto je zároveň vydatné a výživné. Bílé víno a parmazán přidávají bohatost a hloubku do pokrmu, čímž se stává opravdovým gastronomickým lahoděním.

Suroviny:

  • 1 šálek rýže Arborio
  • 1 svazek chřestu, očištěný a nakrájený na kousky délky 2,5 cm
  • 225 g čerstvého lososa, nakrájený na malé kostky
  • 1 malá cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 120 ml suchého bílého vína
  • 4 hrnky kuřecího nebo zeleninového vývaru, udržovaného teplého
  • 60 g natřeného parmazánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Čerstvá petrželka, nasekaná (na ozdobení)
  • Límčíkové krajíce (nepovinné, k podávání)

Postup:

  1. Na velké pánvi zahřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte do doby, než cibule zezlá, asi 5 minut.
  2. Přidejte rýži Arborio do pánve a dobře promíchejte, aby se zrno rýže obalilo olejem a směsí s cibulí. Vařte 2-3 minuty, dokud rýže na okrajích nezačne vypadat mírně průsvitně.
  3. Přilijte bílé víno a neustále míchejte, dokud je víno zcela absorbováno rýží.
  4. Přidejte jednu naběračku teplého vývaru k rýži a pokračujte v míchání, dokud se vývar plně nevstřebá. Opakujte tento proces, přidávající jednu naběračku vývaru po jedné a míchejte, dokud se všechen vývar nevstřebá. Tento proces obvykle trvá asi 18-20 minut.
  5. Zhruba 10 minut před dokončením rizota přidejte kousky chřestu a pokračujte v pečení za občasného míchání.
  6. V samostatné pánvi rozpusťte máslo na středním plameni a přidejte nakrájený losos. Lososa osmahněte, dokud není právě propečený, asi 3-5 minut. Ochutnejte solí a pepřem dle chuti.
  7. Jakmile je rizoto krémové a rýže je měkká, ale stále mírně pevná na skus, vmíchejte uvařený losos a parmazán. Jemně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. Případně přidejte více soli a pepře podle potřeby.
  8. Rizoto odstraňte z tepla a nechte chvilku odpočinout před podáváním.
  9. Podávejte rizoto v individuálních mísách s ozdobenou čerstvou petrželkou. Volitelně můžete podávat limčíkové krajíce na straně pro dodatečnou osvěžující chuť.

Užijte si vaše lahodné rizoto s chutnými chřestem a lososem s sklenicí vašeho oblíbeného bílého vína. Dobrou chuť!

The source of the article is from the blog oinegro.com.br