Slaná žampiónová cuketová tarta: Gurmánský lahůdkářství
„`html
Tato lahodná slaná žampiónová cuketová tarta je gurmánský pokrm ideální pro jakoukoli příležitost. Kombinuje zemitou chuť žampiónů s čerstvostí cuket, které jsou zabaleny do křehkého pečiva a zvýrazněny krémovou, sýrovou náplní. Je to ideální volba pro brunch, oběd nebo večeři a může být podávána jak teplá, tak studená.
Ingredience:
- 1 list listového těsta
- 1 středně velká cuketa, na plátky nakrájená
- 200 g žampionů, nakrájených na plátky
- 1 středně velká cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 g nastrouhaného sýra Gruyère nebo mozzarelly
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného tymiánu
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 vejce (na opláchnutí vajec)
Postup:
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte listové těsto tak, aby pasovalo do formy na tartalety. Pečlivě přenesete těsto do formy, odříznete přebytek. Vidličkou propíchejte dno, aby se při pečení nepřehnulo.
- V mírně rozpálené pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek, osmahněte je do měkkého a průhledného stavu.
- Přidejte nakrájené žampiony a cuketu do pánve. Vařte, dokud žampiony neuvolní svou šťávu a cuketa nebude měkká, asi 5-7 minut. Posypte sušeným tymiánem, solí a pepřem.
- V malé misce smíchejte dohromady smetanu ke šlehání a polovinu nastrouhaného sýru. Tuto směs nalijte na osmaženou zeleninu v pánvi a jemně promíchejte.
- Nalijte zeleninovou a smetanovou náplň do připravené tartaletové kůry a rovnoměrně ji roztáhněte. Posypte zbývajícím sýrem nahoře.
<li.V mise napíchejte vejce a potřete okraje listového těsta opláchnutím vajec pro zlatavý povrch.
<li.Pečte tartaletu v předehřáté troubě po dobu 25-30 minut, nebo dokud těsto nebude zlatavě hnědé a náplň bude zpevněná.
<li.Vyjměte z trouby a nechte chladnout pár minut před krájením a podáváním. Požívejte svou gurmánskou slanou žampiónovou cuketovou tartu teplou nebo v pokojové teplotě.
„`