Kung Pao kuře se Sichuan: Kořeněný a oříškový čínský smažený pokrm
Kung Pao kuře je klasické sychuánské jídlo, které má pikantní, sladkou a oříškovou chuť. Tento pokrm obsahuje kousky něžného kuřecího masa, křupavý arašídy a složitou, chutnou omáčku, která jistě okouzlí vaše chuťové buňky.
Suroviny:
– 450 g kuřecích prsou bez kostí a kůže, nakrájených na kousky
– 2 lžíce sójové omáčky
– 1 lžíce rýžového vína nebo suchého sherry
– 2 lžičky kukuřičného škrobu
– 3 lžíce arašídového oleje nebo rostlinného oleje
– 8-10 sušených červených papriček
– 1 lžíce sychuánských pepřových kuliček
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 2,5 cm kousek čerstvého zázvoru, nasekaného
– 0,5 šálku pražených arašídů
– 2 jarní cibuli, nasekané
Pro omáčku:
– 2 lžíce sójové omáčky
– 1 lžíce tmavé sójové omáčky
– 1 lžíce rýžového octa
– 1 lžíce hoisin omáčky
– 2 lžičky cukru
– 0,5 lžičky sezamového oleje
Postup:
1. Marinování kuřete:
Ve míse smíchejte nakrájené kuřecí maso, sójovou omáčku, rýžové víno a kukuřičný škrob. Dobře promíchejte a nechte marinovat asi 20 minut.
2. Příprava omáčky:
V samostatné míse dobře promíchejte všechny suroviny na omáčku. Dejte stranou.
3. Smažení:
Rozpalte wok nebo velkou pánev na silném ohni. Přidejte arašídový olej a zamíchejte. Přidejte sušené červené papričky a sychuánské pepřové kuličky, orestujte několik sekund, dokud nezačnou vonět. Dejte pozor, abyste je nepřipálili.
4. Uvaření kuřete:
Přidejte marinované kuře do woku a smažte do doby, než už nebude růžové a začne se zlatit, asi 3-4 minuty.
5. Přidání aromatických ingrediencí:
Přidejte nasekaný česnek a zázvor do woku a smažte další minutu, dokud nezačnou vonět.
6. Přidání arašídů:
Vložte do woku pražené arašídy a smažte další 1-2 minuty.
7. Smíchejte s omáčkou:
Nalijte připravenou omáčku na kuře a vše dobře promíchejte, dokud se kuře a arašídy nebudou rovnoměrně potahovat a omáčka zhoustne.
8. Ozdobte:
Posypte nasekanou jarní cibulí a podávejte okamžitě.
Podávejte Kung Pao kuře s vařenou rýží pro kompletní jídlo. Užijte si pikantní, slané a mírně sladké chutě, které z tohoto sychuánského klasika dělají oblíbený pokrm po celém světě.