Sametový marocký zeleninový tagine s pikantními kořením za’atar

2024-09-08
Velvety Moroccan Vegetable Tagine with Zesty Za’atar Spice

Měkká marocká zeleninová tajína se šťavnatým kořením za’atar

Tato měkká marocká zeleninová tajína se šťavnatým kořením za’atar je bohatý a aromatický guláš, který kombinuje směs robustní zeleniny, aromatických koření a jedinečné kyselosti za’atar. Tato pochoutka severoafrické kuchyně je tradičně vařena pomalu v speciálním hrnci nazývaném tajína, který pomáhá dokonale sladit chutě. Jedná se o dokonalou vegetariánskou variantu jídla, která je zároveň zdravá a neuvěřitelně chutná.

Suroviny:
– 1 velká cibule, jemně nasekaná
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 2 lžíce olivového oleje
– 2 velké mrkve, oloupané a nakrájené
– 1 velká cuketa, nakrájená
– 1 červená paprika, nakrájená
– 1 žlutá paprika, nakrájená
– 1 plechovka (14,5 oz) cizrny, sceděná a opláchnutá
– 1 plechovka (14,5 oz) nakrájených rajčat
– 1 hrnek zeleninového vývaru
– 1 lžíce rajčatového protlaku
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička mletého koriandru
– 1 lžička papriky
– 1/2 lžičky mleté skořice
– 1/2 lžičky kurkumy
– 1 lžička směsi koření za’atar
– 1/4 hrnku nasekaného čerstvého koriandru
– Sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Připravte základ:
V hrnci na tajínu nebo těžkém hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte nasekanou cibuli a nasekaný česnek a restujte, dokud cibule nezkřehne a chuťově se nevydá, asi 5 minut.

2. Přidejte zeleninu:
Přidejte do hrnce mrkev, cuketu, červenou a žlutou papriku. Dobře promíchejte a vařte dalších 5 minut, nechte zeleninu mírně změknout.

3. Zahrňte cizrnu a rajčata:
Přimíchejte cizrnu, nakrájená rajčata (s džusem) a rajčatový protlak, důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.

4. Přidejte koření:
Přidejte mletý kmín, koriandr, papriku, skořici, kurkumu a směs koření za’atar. Dobře promíchejte, aby koření rovnoměrně obalilo zeleninu a cizrnu.

5. Vařte tajínu:
Přilijte zeleninový vývar, přiveďte směs k varu, pak snižte teplotu na minimum. Přikryjte hrnec víkem a nechte tajínu vařit asi 25-30 minut, nebo dokud zelenina změkne a chutě se spojí.

6. Ošatí a podávejte:
Odeberte víko, osolte a opepřete podle chuti a vmíchejte čerstvě nasekaný koriandr. Nechte tajínu chvíli odpočinout před podáváním.

Návrhy na servírování:
Podávejte měkkou marockou zeleninovou tajínu s dušeným kuskusem nebo teplým, křupavým chlebem, který nasaje lahodnou omáčku. Ozdobte ještě čerstvým koriandrem nebo posypejte směsí za’atar pro extra chuťový zážitek.

Užijte si toto lahodné a vonné jídlo, které vám přinese živou chuť marocké kuchyně přímo do vašeho domova!

John Washington

John Washington je vynikající autor a myslitel v oblastech nových technologií a fintech. Drží titul magistra v oboru řízení informačních technologií z prestižní Claremont Graduate University, kde si vybudoval odborné znalosti na pomezí financí a technologií. S více než desetiletou zkušeností ve finančním sektoru pracoval John jako seniorní analytik ve společnosti Solstice Financial, kde se zaměřoval na inovativní fintech řešení a strategie digitální transformace. Jeho pronikavé články a výzkumy byly zveřejněny v předních odvětvových publikacích, což z něj učinilo žádaného řečníka na konferencích po celém světě. Johnova angažovanost v objevování budoucnosti financí a technologií z něj činí klíčového přispěvatele k vyvíjejícímu se narativu v této dynamické oblasti.

Don't Miss

Mouthwatering Brazilian Moqueca Baiana

Lahodná brazilská Moqueca Baiana

Chutnající brazilská Moqueca Baiana Moqueca Baiana je lahodné brazilské mořské
Irresistible Garlic Focaccia: A Fluffy Italian Bread Infused with Fragrant Garlic

Nepřehlédnutelná česneková focaccia: Šťavnatý italský chléb s vůní česneku

# Neodolatelná česneková focaccia: Nadýchaný italský chléb s vonným česnekem